Przepis znalazłam w starym kajecie. Amerykany były słodkim przysmakiem w PRL-u
Dieta wegetariańska
Słodkie wypieki w czasach PRL-u stanowiły nie lada wyzwanie. Chociaż za komuny towar był reglamentowany, w tamtej epoce powstało wiele przepisów na słodkie przysmaki, które znane są do dziś. Jednym z nich są amerykany, czyli chrupiące ciasteczka z lukrem. Z czasem zapomniane, dziś dumnie wracają na nasze stoły. Poznajecie przepis rodem z PRL-u na obłędne amerykany.
Z czego zrobić amerykany?
Chrupiące ciasteczka ozdobione lukrem były prawdziwym hitem w czasach PRL-u. Stanowiły namiastkę luksusu w tamtej szarej epoce. Czasem można je było dostać w cukierni lub upiec w domu, jeżeli udało się kupić niezbędne składniki. Dziś produkty potrzebne do zrobienia amerykanów są w każdym sklepie bez względu na porę roku.
Pyszne amerykany z PRL-u robi się z mąki pszennej, mleka, jajek, cukru i masła. Dzięki dodatkowi proszku do pieczenia pięknie wyrastają. Sprawdzi się też amoniak spożywczy. Zwieńczeniem ciasteczek jest lukier z cukru pudru i soku z cytryny.
Jak zrobić amerykany?
Przepis na pyszne domowe ciasteczka z cytrynowym lukrem jest łatwy i szybki. Przygotowanie ciasta i upieczenie ciasteczek jest szybkie. Są gotowe w pół godziny.
Jak więc upiec pyszne domowe amerykany rodem z PRL-u? Prosty przepis to nie wszystkie ich zalety.
- 1. krok – wymieszanie suchych składników
- 2. krok – wymieszanie mokrych składników
- 3. krok – połączenie składników
- 4. krok – uformowanie i upieczenie ciasteczek
- 5. krok – przygotowanie lukru cytrynowego i udekorowanie ciasteczek.
Jak podawać amerykany?
Wyśmienite ciasteczka pokryte słodkim lukrem to świetny dodatek do kawy czy herbaty. To prosta i pyszna propozycja na deser. Sprawdzą się też jako słodka przekąska między posiłkami. Kilka ciasteczek można zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Amerykany są tak dobre, że smakują zawsze i każdemu.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 120 g roztopionego masła lub margaryny
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub amoniaku spożywczego
- szczypta soli
Lukier:- 2 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia lub amoniakiem.
- Jajka wbić do miski. Wsypać cukier i wlać mleko. Dokładnie wymieszać.
- Do masy jajecznej stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Dodać roztopione masło. Zmiksować lub wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki w odstępach nakładać porcje ciasta, formując okrągłe ciasteczka.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut do lekkiego zrumienienia.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, aż powstanie gładka polewa.
- Ostudzone ciasteczka udekorować lukrem i odstawić do zastygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.