Przepis znalazłam w starym kajecie. Amerykany były słodkim przysmakiem w PRL-u

amerykany
Autor: Shutterstock Nie kupisz ich ani w cukierni, ani w sklepie. Te pyszne ciasteczka z PRL-u upiecz w domu.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Słodkie wypieki w czasach PRL-u stanowiły nie lada wyzwanie. Chociaż za komuny towar był reglamentowany, w tamtej epoce powstało wiele przepisów na słodkie przysmaki, które znane są do dziś. Jednym z nich są amerykany, czyli chrupiące ciasteczka z lukrem. Z czasem zapomniane, dziś dumnie wracają na nasze stoły. Poznajecie przepis rodem z PRL-u na obłędne amerykany.

Z czego zrobić amerykany?

Chrupiące ciasteczka ozdobione lukrem były prawdziwym hitem w czasach PRL-u. Stanowiły namiastkę luksusu w tamtej szarej epoce. Czasem można je było dostać w cukierni lub upiec w domu, jeżeli udało się kupić niezbędne składniki. Dziś produkty potrzebne do zrobienia amerykanów są w każdym sklepie bez względu na porę roku.

Pyszne amerykany z PRL-u robi się z mąki pszennej, mleka, jajek, cukru i masła. Dzięki dodatkowi proszku do pieczenia pięknie wyrastają. Sprawdzi się też amoniak spożywczy. Zwieńczeniem ciasteczek jest lukier z cukru pudru i soku z cytryny.

Jak zrobić amerykany?

Przepis na pyszne domowe ciasteczka z cytrynowym lukrem jest łatwy i szybki. Przygotowanie ciasta i upieczenie ciasteczek jest szybkie. Są gotowe w pół godziny.

Jak więc upiec pyszne domowe amerykany rodem z PRL-u? Prosty przepis to nie wszystkie ich zalety.

  • 1. krok – wymieszanie suchych składników
  • 2. krok – wymieszanie mokrych składników
  • 3. krok – połączenie składników
  • 4. krok – uformowanie i upieczenie ciasteczek
  • 5. krok – przygotowanie lukru cytrynowego i udekorowanie ciasteczek.

Jak podawać amerykany?

Wyśmienite ciasteczka pokryte słodkim lukrem to świetny dodatek do kawy czy herbaty. To prosta i pyszna propozycja na deser. Sprawdzą się też jako słodka przekąska między posiłkami. Kilka ciasteczek można zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Amerykany są tak dobre, że smakują zawsze i każdemu.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 120 g roztopionego masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub amoniaku spożywczego
  • szczypta soli

  • Lukier:
  • 2 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia lub amoniakiem.
  • Jajka wbić do miski. Wsypać cukier i wlać mleko. Dokładnie wymieszać.
  • Do masy jajecznej stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
  • Dodać roztopione masło. Zmiksować lub wymieszać.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki w odstępach nakładać porcje ciasta, formując okrągłe ciasteczka.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut do lekkiego zrumienienia.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, aż powstanie gładka polewa.
  • Ostudzone ciasteczka udekorować lukrem i odstawić do zastygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Beszamel - lukier, który nie spływa
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej