Przepis na ciasteczka marcepanowe. Łatwe, pyszne i idealnie kruche
Dieta wegetariańska
Kruche ciasteczka z dodatkiem marcepanu są pyszne i zawrócą w niejednym kubku smakowym. Są maślane i obłędnie migdałowe. To wyjątkowy słodki wypiek na święta Bożego Narodzenia. Przepis na ciasteczka marcepanowe jest bardzo łatwy, a składników nie trzeba szukać w specjalistycznych sklepach. Poznajcie sprawdzony przepis na słodkie i kruche ciasteczka marcepanowe.
Z czego zrobić ciasteczka marcepanowe?
Lista składników potrzebnych do upieczenia ciasteczek z marcepanem jest dość krótka. Znajdują się na niej proste produkty, które łatwo kupić w wielu sklepach przez cały rok. Dzięki temu ciasteczka można piec nie tylko na Boże Narodzenie, ale też i na inne okazje.
Pyszny smak ciasteczka zawdzięczają dodatkowi masy marcepanowej. To prażone i posiekane migdały wymieszane z drobnym cukrem. Gotową masę można kupić w wielu sklepach spożywczych i dyskontach. Jeżeli macie więcej czasu na świąteczne przygotowania, masę marcepanową możecie zrobić samodzielnie.
Aby zrobić w domu kruche ciasteczka marcepanowe, należy przygotować takie produkty jak:
- mąka pszenna
- mąka ziemniaczana
- masa marcepanowa
- masło
- cukier
- żółtka jaj kurzych
- mleko
- ekstrakt migdałowy
Jak zrobić ciasteczka marcepanowe?
Pyszne i idealnie kruche ciasteczka marcepanowe są łatwe. Przepis nie jest skomplikowany, a wszystkie czynności zostały dokładnie opisane. Postępując według tego przepisu krok po kroku, upieczecie doskonałe domowe ciasteczka z dodatkiem marcepanu.
Przepis na świąteczne marcepanowe ciasteczka można podzielić na kilka kroków:
- 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta z marcepanem
- 2. krok – schłodzenie ciasta
- 3. krok – wykrojenie ciasteczek
- 4. krok – upieczenie ciasteczek
Jak podawać ciasteczka marcepanowe?
Pyszne domowe ciasteczka marcepanowe to deser, który sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia. Można upiec je wcześniej i podjadać w czasie świątecznych przygotować. Ciasteczka z marcepanem warto przechowywać w szklanym słoju lub szczelnie zamykanym pojemniku. Dzięki temu dłużej zachowają pyszny smak i wyjątkowy aromat.
Ciasteczka marcepanowe to pomysł na słodką przekąskę na Boże Narodzenie. Doskonale łączą się z kawą i herbatą. Dzieci mogą je wcinać, popijając mlekiem.
Ciasteczka marcepanowe można wykorzystać do przygotowania innych słodkich przysmaków. Zmielone i wymieszane z masłem mogą być kruchym spodem do sernika lub tarty. Ciasteczka wzbogacą także domowe desery.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masy marcepanowej
- 100 g zimnego masła
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 40 g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do misy robota kuchennego przesypać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier. Dodać masę marcepanową, pokrojone na mniejsze kawałki ziemne masło i żółtka. Wlać mleko i ekstrakt migdałowy. Zmiksować do połączenia składników w jednolite ciasto.
- Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Ciasto rozwałkować na placek i za pomocą foremek wykroić ciasteczka.
- Układać i niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 8 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać podczas świąt Bożego Narodzenia i na inne okazje.