Przepis na ciasteczka marcepanowe. Łatwe, pyszne i idealnie kruche

ciasteczka marcepanowe
Autor: Shutterstock Kruche ciasteczka marcepanowe to słodka przyjemność.
łatwy
60 min
6

Dieta wegetariańska

Kruche ciasteczka z dodatkiem marcepanu są pyszne i zawrócą w niejednym kubku smakowym. Są maślane i obłędnie migdałowe. To wyjątkowy słodki wypiek na święta Bożego Narodzenia. Przepis na ciasteczka marcepanowe jest bardzo łatwy, a składników nie trzeba szukać w specjalistycznych sklepach. Poznajcie sprawdzony przepis na słodkie i kruche ciasteczka marcepanowe.

Z czego zrobić ciasteczka marcepanowe?

Lista składników potrzebnych do upieczenia ciasteczek z marcepanem jest dość krótka. Znajdują się na niej proste produkty, które łatwo kupić w wielu sklepach przez cały rok. Dzięki temu ciasteczka można piec nie tylko na Boże Narodzenie, ale też i na inne okazje.

Pyszny smak ciasteczka zawdzięczają dodatkowi masy marcepanowej. To prażone i posiekane migdały wymieszane z drobnym cukrem. Gotową masę można kupić w wielu sklepach spożywczych i dyskontach. Jeżeli macie więcej czasu na świąteczne przygotowania, masę marcepanową możecie zrobić samodzielnie.

Aby zrobić w domu kruche ciasteczka marcepanowe, należy przygotować takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • masa marcepanowa
  • masło
  • cukier
  • żółtka jaj kurzych
  • mleko
  • ekstrakt migdałowy

Jak zrobić ciasteczka marcepanowe?

Pyszne i idealnie kruche ciasteczka marcepanowe są łatwe. Przepis nie jest skomplikowany, a wszystkie czynności zostały dokładnie opisane. Postępując według tego przepisu krok po kroku, upieczecie doskonałe domowe ciasteczka z dodatkiem marcepanu.

Przepis na świąteczne marcepanowe ciasteczka można podzielić na kilka kroków:

  • 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta z marcepanem
  • 2. krok – schłodzenie ciasta
  • 3. krok – wykrojenie ciasteczek
  • 4. krok – upieczenie ciasteczek

Jak podawać ciasteczka marcepanowe?

Pyszne domowe ciasteczka marcepanowe to deser, który sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia. Można upiec je wcześniej i podjadać w czasie świątecznych przygotować. Ciasteczka z marcepanem warto przechowywać w szklanym słoju lub szczelnie zamykanym pojemniku. Dzięki temu dłużej zachowają pyszny smak i wyjątkowy aromat.

Ciasteczka marcepanowe to pomysł na słodką przekąskę na Boże Narodzenie. Doskonale łączą się z kawą i herbatą. Dzieci mogą je wcinać, popijając mlekiem.

Ciasteczka marcepanowe można wykorzystać do przygotowania innych słodkich przysmaków. Zmielone i wymieszane z masłem mogą być kruchym spodem do sernika lub tarty. Ciasteczka wzbogacą także domowe desery.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masy marcepanowej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do misy robota kuchennego przesypać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier. Dodać masę marcepanową, pokrojone na mniejsze kawałki ziemne masło i żółtka. Wlać mleko i ekstrakt migdałowy. Zmiksować do połączenia składników w jednolite ciasto.
  • Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Ciasto rozwałkować na placek i za pomocą foremek wykroić ciasteczka.
  • Układać i niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 8 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać podczas świąt Bożego Narodzenia i na inne okazje.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej