Szybki sernik z jogurtem. Prosty przepis nie tylko dla zabieganych

sernik z jogurtem
Autor: Shutterstock Sernik z jogurtem nie ma sobie równych. To doskonałe ciasto na Boże Narodzenie i nie tylko.
łatwy
90 min
12

Dieta wegetariańska

Sernik z jogurtem jest pyszny i kremowy. Aksamitna masa serowo-jogurtowa wygodnie ułożyła się na kruchym spodzie. Zwieńczeniem sernika jest kruszonka. Jego przygotowanie jest dość proste i nie zajmuje wiele czasu. Jak więc zrobić doskonałe domowe ciasto z sera i jogurtu? Poznajcie przepis na sernik z jogurtem, który pysznie smakuje o każdej porze roku.

Czy z jogurtu naturalnego można zrobić sernik?

W tym łatwym i szybkim przepisie na sernik wykorzystuje się składniki, które są w sklepach przez cały rok. Listę potrzebnych produktów można podzielić na dwie części. Pierwsza z nich to składniki na kruszonkę, która służy jako spód. Druga część obejmuje produkty do masy serowej. Znalazł się na niej jogurt naturalny typu greckiego, który idealnie łączy się z serem i sprawia, że ciasto jest aksamitne, lekkie i kremowe.

Jak zrobić sernik z jogurtem?

Przepis na pyszny sernik z jogurtem na kruchym spodzie jest nietrudny i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Aby się udał już za pierwszym razem, należy postępować według przepisu i stosować się do wszystkich zaleceń. Jak więc zrobić ten pyszny i rozpływający się w ustach sernik z jogurtem?

  • 1. etap – przygotowanie kruszonki i schłodzenie jej w lodówce
  • 2. etap – przygotowanie masy serowej
  • 3. etap – wyłożenie części kruszonki na spód formy i podpieczenie jej w piekarniku
  • 4. etap – wyłożenie masy serowej na podpieczony spód i posypanie wierzchu pozostałą kruszonką
  • 5. etap – upieczenie sernika z jogurtem

Jak upiec sernik z jogurtem?

W niektórych przepisach pieczenie sernika wymaga wyjątkowych umiejętności, cierpliwości i czasu. Sernik z jogurtem piecze się łatwo i szybko. Kiedy kruchy spód lekko się zarumieni, formę wyjmuje się z piekarnika i obniża temperaturę do 160 stopni C. Na spód wylewa się masę serowo-jogurtową, wierzch posypuje pozostałą kruszonką i formę ponownie wstawia się do piekarnika na godzinę. W trakcie pieczenia nie można otwierać drzwiczek piekarnika, aby sernik nie opadł. Ciasto studzi się w piekarnika z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Kiedy podawać sernik z jogurtem?

Przepis na sernik z jogurtem na kruchym spodzie warto mieć pod ręką. Sprawdzi się zawsze, pasuje na każdą okazję i smakuje każdemu. Podany z okazji świąt Bożego Narodzenia zachwyci rodzinę. Można zaserwować go zamiast tortu urodzinowego. Przepis na sernik z dodatkiem jogurtu jest tak prosty i szybki, że ciasto jest doskonałym pomysłem na deser po rodzinnym obiedzie.

SKŁADNIKI

  • kruszonka:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru

  • Masa serowa:
  • 800 g twarogu
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu bez cukru
  • 4 jaja
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać masło i energicznie wyrobić kruszonkę. Przesypać do miski i wstawić do lodówki.
  • Do misy miksera przełożyć twaróg, jogurt i jajka. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Zmiksować na gładką masę.
  • Wsypać proszki budyniowe i dokładnie zmiksować na niskich obrotach.
  • 1/2 kruszonki równomiernie przesypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż kruszonka stanie się rumiana.
  • Formę wyjąć z piekarnika. Na podpieczony spód przelać masę serową. Wierzch wyrównać i posypać pozostałą kruszonką.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 60 minut. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
więcej