Szybki sernik z jogurtem. Prosty przepis nie tylko dla zabieganych
Dieta wegetariańska
Sernik z jogurtem jest pyszny i kremowy. Aksamitna masa serowo-jogurtowa wygodnie ułożyła się na kruchym spodzie. Zwieńczeniem sernika jest kruszonka. Jego przygotowanie jest dość proste i nie zajmuje wiele czasu. Jak więc zrobić doskonałe domowe ciasto z sera i jogurtu? Poznajcie przepis na sernik z jogurtem, który pysznie smakuje o każdej porze roku.
Czy z jogurtu naturalnego można zrobić sernik?
W tym łatwym i szybkim przepisie na sernik wykorzystuje się składniki, które są w sklepach przez cały rok. Listę potrzebnych produktów można podzielić na dwie części. Pierwsza z nich to składniki na kruszonkę, która służy jako spód. Druga część obejmuje produkty do masy serowej. Znalazł się na niej jogurt naturalny typu greckiego, który idealnie łączy się z serem i sprawia, że ciasto jest aksamitne, lekkie i kremowe.
Jak zrobić sernik z jogurtem?
Przepis na pyszny sernik z jogurtem na kruchym spodzie jest nietrudny i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Aby się udał już za pierwszym razem, należy postępować według przepisu i stosować się do wszystkich zaleceń. Jak więc zrobić ten pyszny i rozpływający się w ustach sernik z jogurtem?
- 1. etap – przygotowanie kruszonki i schłodzenie jej w lodówce
- 2. etap – przygotowanie masy serowej
- 3. etap – wyłożenie części kruszonki na spód formy i podpieczenie jej w piekarniku
- 4. etap – wyłożenie masy serowej na podpieczony spód i posypanie wierzchu pozostałą kruszonką
- 5. etap – upieczenie sernika z jogurtem
Jak upiec sernik z jogurtem?
W niektórych przepisach pieczenie sernika wymaga wyjątkowych umiejętności, cierpliwości i czasu. Sernik z jogurtem piecze się łatwo i szybko. Kiedy kruchy spód lekko się zarumieni, formę wyjmuje się z piekarnika i obniża temperaturę do 160 stopni C. Na spód wylewa się masę serowo-jogurtową, wierzch posypuje pozostałą kruszonką i formę ponownie wstawia się do piekarnika na godzinę. W trakcie pieczenia nie można otwierać drzwiczek piekarnika, aby sernik nie opadł. Ciasto studzi się w piekarnika z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Kiedy podawać sernik z jogurtem?
Przepis na sernik z jogurtem na kruchym spodzie warto mieć pod ręką. Sprawdzi się zawsze, pasuje na każdą okazję i smakuje każdemu. Podany z okazji świąt Bożego Narodzenia zachwyci rodzinę. Można zaserwować go zamiast tortu urodzinowego. Przepis na sernik z dodatkiem jogurtu jest tak prosty i szybki, że ciasto jest doskonałym pomysłem na deser po rodzinnym obiedzie.
SKŁADNIKI
- kruszonka:
- 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru
Masa serowa:- 800 g twarogu
- 800 g jogurtu greckiego
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu bez cukru
- 4 jaja
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać masło i energicznie wyrobić kruszonkę. Przesypać do miski i wstawić do lodówki.
- Do misy miksera przełożyć twaróg, jogurt i jajka. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Zmiksować na gładką masę.
- Wsypać proszki budyniowe i dokładnie zmiksować na niskich obrotach.
- 1/2 kruszonki równomiernie przesypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż kruszonka stanie się rumiana.
- Formę wyjąć z piekarnika. Na podpieczony spód przelać masę serową. Wierzch wyrównać i posypać pozostałą kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 60 minut. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na deser.