Przepis na ciasteczka Amaretti. Proste, obłędnie pyszne i mega szybkie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Włoskie ciasteczka o smaku migdałów i z dodatkiem likieru Amaretto wyglądają efektownie i rozpływają się w ustach. Wbrew pozorom przepis nie jest trudny, a wszystkie składniki można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Włoskie migdałowe ciasteczka świetnie sprawdzą się w czasie świąt Bożego Narodzenia. Poznajcie sprawdzony przepis na ciasteczka migdałowe Amaretti, które podbiją niejedno podniebienie.
Ciasteczka migdałowe Amaretti – składniki
Wyborne włoskie ciasteczka migdałowe z dodatkiem aromatycznego likieru Amaretto robi się z prostych składników. Chociaż przepis na tę słodką przyjemność pochodzi z Włoch, wszystkie produkty są łatwo dostępne w naszych sklepach. Na liście nie ma mąki pszennej, ani masła. Oba składniki zostały zastąpione innymi produktami.
Aby upiec pyszne i rozpływające się w ustach ciasteczka Amaretti, potrzebne będą takie składniki jak:
- migdały blanszowane, czyli bez skórki
- drobny cukier do wypieków
- likier Amaretto
- białka jaj kurzych
- kakao
- ekstrakt waniliowy
Jak zrobić ciasteczka migdałowe Amaretti?
Zrobienie pysznych domowych ciasteczek migdałowych z likierem Amaretto jest bardzo łatwe. Zaletą tego przepisu jest to, że masę z migdałów robi się w nie więcej niż 10 minut. Pieczenie trwa tylko kwadrans.
Aby jeszcze prościej było zrobić obłędne ciasteczka migdałowe Amaretti na święta Bożego Narodzenia, przepis jest podzielony na kilka banalnych kroków:
- 1. krok – ubicie białek na sztywno
- 2. krok – wymieszanie piany z białek z pozostałymi składnikami
- 3. krok – uformowanie migdałowych ciasteczek
- 4. krok – obtoczenie ciasteczek w cukrze i cukrze pudrze
- 5. krok – upieczenie migdałowych ciasteczek w piekarniku
Jak podawać ciasteczka migdałowe Amaretti?
Pyszne i aromatyczne ciasteczka migdałowe to propozycja na słodką przekąskę na święta Bożego Narodzenia. Można upiec je wcześniej, aby umiliły świąteczne przygotowania. Włoskie ciasteczka z migdałów są idealnym dodatkiem do kawy i herbaty. Mogą być składnikiem pysznych domowych deserów.
Ciasteczka migdałowe Amaretti to również pomysł na słodki prezent. Wystarczy zapakować je w ozdobne torebki przeznaczone do żywności i włożyć do paczek z prezentami. Taki słodki dodatek do podarunków pod choinkę na pewno zrobi wrażenie na obdarowywanych.
SKŁADNIKI
- 280 g zmielonych migdałów bez skórki
- 250 g drobnego cukru
- 30 ml likieru Amaretto
- 3 białka
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:- cukier, cukier puder do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić na sztywno.
- Wsypać zmielone migdały, cukier i kakao. Dodać ekstrakt waniliowy i wlać likier Amaretto. Wymieszać do połączenia składników w gęstą i klejącą się masę.
- Masę podzielić na równe kawałki wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki i obtaczać je w cukrze, a następnie w cukrze pudrze.
- Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 15 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia i na inne okazje.