Przepis na ciasteczka Amaretti. Proste, obłędnie pyszne i mega szybkie

migadłowe ciasteczka Amaretti
Autor: Shutterstock Ciasteczka migdałowe Amaretti urzekają smakiem. To prosty przepis na świąteczną słodkość.
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Włoskie ciasteczka o smaku migdałów i z dodatkiem likieru Amaretto wyglądają efektownie i rozpływają się w ustach. Wbrew pozorom przepis nie jest trudny, a wszystkie składniki można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Włoskie migdałowe ciasteczka świetnie sprawdzą się w czasie świąt Bożego Narodzenia. Poznajcie sprawdzony przepis na ciasteczka migdałowe Amaretti, które podbiją niejedno podniebienie.

Ciasteczka migdałowe Amaretti – składniki

Wyborne włoskie ciasteczka migdałowe z dodatkiem aromatycznego likieru Amaretto robi się z prostych składników. Chociaż przepis na tę słodką przyjemność pochodzi z Włoch, wszystkie produkty są łatwo dostępne w naszych sklepach. Na liście nie ma mąki pszennej, ani masła. Oba składniki zostały zastąpione innymi produktami.

Aby upiec pyszne i rozpływające się w ustach ciasteczka Amaretti, potrzebne będą takie składniki jak:

  • migdały blanszowane, czyli bez skórki
  • drobny cukier do wypieków
  • likier Amaretto
  • białka jaj kurzych
  • kakao
  • ekstrakt waniliowy

Jak zrobić ciasteczka migdałowe Amaretti?

Zrobienie pysznych domowych ciasteczek migdałowych z likierem Amaretto jest bardzo łatwe. Zaletą tego przepisu jest to, że masę z migdałów robi się w nie więcej niż 10 minut. Pieczenie trwa tylko kwadrans.

Aby jeszcze prościej było zrobić obłędne ciasteczka migdałowe Amaretti na święta Bożego Narodzenia, przepis jest podzielony na kilka banalnych kroków:

  • 1. krok – ubicie białek na sztywno
  • 2. krok – wymieszanie piany z białek z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – uformowanie migdałowych ciasteczek
  • 4. krok – obtoczenie ciasteczek w cukrze i cukrze pudrze
  • 5. krok – upieczenie migdałowych ciasteczek w piekarniku

Jak podawać ciasteczka migdałowe Amaretti?

Pyszne i aromatyczne ciasteczka migdałowe to propozycja na słodką przekąskę na święta Bożego Narodzenia. Można upiec je wcześniej, aby umiliły świąteczne przygotowania. Włoskie ciasteczka z migdałów są idealnym dodatkiem do kawy i herbaty. Mogą być składnikiem pysznych domowych deserów.

Ciasteczka migdałowe Amaretti to również pomysł na słodki prezent. Wystarczy zapakować je w ozdobne torebki przeznaczone do żywności i włożyć do paczek z prezentami. Taki słodki dodatek do podarunków pod choinkę na pewno zrobi wrażenie na obdarowywanych.

SKŁADNIKI

  • 280 g zmielonych migdałów bez skórki
  • 250 g drobnego cukru
  • 30 ml likieru Amaretto
  • 3 białka
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • Dodatkowo:
  • cukier, cukier puder do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić na sztywno.
  • Wsypać zmielone migdały, cukier i kakao. Dodać ekstrakt waniliowy i wlać likier Amaretto. Wymieszać do połączenia składników w gęstą i klejącą się masę.
  • Masę podzielić na równe kawałki wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki i obtaczać je w cukrze, a następnie w cukrze pudrze.
  • Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 15 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia i na inne okazje.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szulc-Górska
więcej