Przepis na babeczki z gruszkami i rozmarynem
2021-04-12
łatwy
25 min
6
Jeśli przyjdzie nam ochota na rozgrzewający deser, to warto przygotować babeczki z gruszkami i rozmarynem. Te wonne zioło nada mu niesamowitego aromatu i smaku.
SKŁADNIKI
- 1 niepełna szklanka mąki pszennej
- 150 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 duże gruszki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozmaryn umyć i osuszyć. Oderwać igiełki i pokroić na mniejsze kawałki.
- Masło roztopić w garnku i dodać rozmaryn oraz obrane i pokrojone na niewielkie kawałki gruszki.
- Całość zasypać dwoma łyżkami cukru i gotować przez około 5 minut. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu, żeby masło się nie przypaliło.
- Jajka z cukrem ubić na puszystą i jednolitą masę. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Ciasto wyrobić i przełożyć do formy do muffinów wyłożonej papierowymi foremkami.
- Na wierzch każdej babeczki wyłożyć łyżeczkę musu gruszkowego z rozmarynem i posypać pozostałym cukrem.
- Piec około 15 minut w 180°C.