Przepis na babeczki z gruszkami i rozmarynem

2020-10-23
Babeczki z gruszkami i rozmarynem
Autor: Shutterstock Rozmaryn, dzięki zawartym w nim olejkowi eterycznemu, ma silny i charakterystyczny zapach, który nadaje aromat wielu potrawom.
łatwy
25 min
6

Jeśli przyjdzie nam ochota na rozgrzewający deser, to warto przygotować babeczki z gruszkami i rozmarynem. Te wonne zioło nada mu niesamowitego aromatu i smaku.

Składniki

1 niepełna szklanka mąki pszennej

150 g masła

2/3 szklanki cukru

2 duże gruszki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jaja

2 gałązki rozmarynu

4 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozmaryn umyć i osuszyć. Oderwać igiełki i pokroić na mniejsze kawałki.

Masło roztopić w garnku i dodać rozmaryn oraz obrane i pokrojone na niewielkie kawałki gruszki.

Całość zasypać dwoma łyżkami cukru i gotować przez około 5 minut. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu, żeby masło się nie przypaliło.

Jajka z cukrem ubić na puszystą i jednolitą masę. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia.

Ciasto wyrobić i przełożyć do formy do muffinów wyłożonej papierowymi foremkami.

Na wierzch każdej babeczki wyłożyć łyżeczkę musu gruszkowego z rozmarynem i posypać pozostałym cukrem.

Piec około 15 minut w 180°C.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE