Przepis na babeczki z gruszkami i rozmarynem

Babeczki z gruszkami i rozmarynem
Autor: Shutterstock Rozmaryn, dzięki zawartym w nim olejkowi eterycznemu, ma silny i charakterystyczny zapach, który nadaje aromat wielu potrawom.
łatwy
25 min
6

Jeśli przyjdzie nam ochota na rozgrzewający deser, to warto przygotować babeczki z gruszkami i rozmarynem. Te wonne zioło nada mu niesamowitego aromatu i smaku.

SKŁADNIKI

  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 duże gruszki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozmaryn umyć i osuszyć. Oderwać igiełki i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Masło roztopić w garnku i dodać rozmaryn oraz obrane i pokrojone na niewielkie kawałki gruszki.
  • Całość zasypać dwoma łyżkami cukru i gotować przez około 5 minut. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu, żeby masło się nie przypaliło.
  • Jajka z cukrem ubić na puszystą i jednolitą masę. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia.
  • Ciasto wyrobić i przełożyć do formy do muffinów wyłożonej papierowymi foremkami.
  • Na wierzch każdej babeczki wyłożyć łyżeczkę musu gruszkowego z rozmarynem i posypać pozostałym cukrem.
  • Piec około 15 minut w 180°C.