Przepis dostałam od koleżanki z Wielkiej Brytanii. Kruche ciasteczka z tym kremem to pyszny deser
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z lemon curd? Ten pyszny i orzeźwiający krem cytrynowy to doskonały dodatek do kruchych ciasteczek. Prezentują się wyjątkowo apetycznie, mają przyjemny cytrynowy aromat, a ich smak po prostu zachwyca. Jeżeli lubicie takie małe słodkie przyjemności, koniecznie sprawdźcie przepis na ciasteczka z lemon curd. Pyszny smak i łatwe przygotowanie to nie jedyne ich zalety.
Co to jest lemon curd?
Lemon curd to słodki i orzeźwiający krem cytrynowy, który narodził się na przełomie XIX i XX wieku w Wielkiej Brytanii. Zwykle podawano go jako dodatek do chleba lub ciasteczek. Był obowiązkowym elementem tradycyjnej five o'clock tea, czyli popołudniowej herbatki.
Angielski krem cytrynowy to pyszny dodatek do różnego rodzaju słodkich wypieków, naleśników czy gofrów. Idealnie sprawdzi się jako nadzienie do kruchych ciasteczek. Takie małe pyszności możecie łatwo i szybko przygotować, korzystając z tego prostego i sprawdzonego przepisu.
Jak zrobić ciasteczka z lemon curd?
Domowe ciasteczka wypełnione słodkim kremem lemon curd podbiją każde podniebienie. Przepis na ten orzeźwiający deser jest bardzo łatwy i nie wymaga skomplikowanych czynności. Składniki są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Dlatego doskonałe kruche ciasteczka z dodatkiem lemon curd można piec na każdą okazję.
Jak więc przygotować wyborne ciasteczka z angielskim kremem lemon curd? Przepis został podzielony na kilka etapów, co znacznie ułatwia pracę.
- 1. etap – przygotowanie kremu lemon curd
- 2. etap – wyrobienie i schłodzenie ciasta w lodówce
- 3. etap – podzielenie ciasta na małe porcje, wypełnieniem kremem lemon curd i schłodzenie w lodówce
- 4. etap – upieczenie ciasteczek z lemon curd w piekarniku
Jak podawać ciasteczka z lemon curd?
Pyszne i w sam raz słodkie ciasteczka z dodatkiem angielskiego kremu cytrynowego to propozycja na deser. Sprawdzą się na każdą okazję i będą smakować każdemu. To również pomysł na słodką przekąskę między posiłkami, która zastąpi gotowe produkty ze sklepu. Kruche ciasteczka z lemon curd pysznie smakują z aromatyczną kawą i owocową herbatą, a nawet zimnym mlekiem.
SKŁADNIKI
- Ciasteczka:
- 320 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 70 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem lemon curd:- 3 cytryny
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ze sparzonych wrzątkiem cytryn wycisnąć sok i zetrzeć skórkę.
- Sok cytrynowy wymieszać z otartą skórką, cukrem i jajkami.
- W rondelku roztopić masło i wlać masę cytrynową. Podgrzewać i mieszać, aż masło się roztopi.
- Zagotować i mieszać, aż krem zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puch. Wbić jajko i wlać sok z cytryny. Miksować do połączenia składników.
- Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować, aż powstanie gładkie ciasto, a następnie wstawić do lodówki.
- Schłodzone ciasto podzielić na małe kulki i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce zrobić nieduże wgłębienie i wypełnić je kremem lemon curd. Blachę wstawić do lodówki na 30 minut.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.