Sypana czy rozpuszczalna? Michał Wrzosek wskazuje, która kawa jest zdrowsza
Aż 80 proc. Polaków regularnie pija kawę. Sięgamy po kawę w ziarnach i rozpuszczalną, która jest szybsza i łatwiejsza do zaparzenia. Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek wyjaśnia, która kawa jest zdrowsza, a jej picie będzie korzystniejsze dla naszego organizmu.
Spis treści
- Kawa w Polsce
- Kawa sypana dla zdrowia i lepszego nastroju
- Kawa rozpuszczalna dla wygody i oszczędności
- Jak zaparzyć dobrą kawę?
- Którą kawę wybrać? Sypaną czy rozpuszczalną?
Kawa w Polsce
Kawa pojawiła się w naszym kraju w XVII wieku za panowania króla Jana III Sobieskiego. Aromatyczny czarny napój do Polski sprawdzili Turcy, a pierwsze kawiarnie pojawiły się w XVIII wieku. Chociaż na początku kawę uważano za niezbyt dobry i raczej niezdrowy gorący napój, z biegiem lat coraz więcej osób sięgało po filiżankę małej czarnej. Obecnie statystyczny Polak pije rocznie około 95 litrów kawy rocznie.
Kawa sypana dla zdrowia i lepszego nastroju
Kofeina, która zawarta jest w kawie, ma pozytywny wpływ na cały organizm. Ma działanie pobudzające, poprawia koncentrację, refleks i nastrój. Kofeina przyspiesza przemianę materii oraz łagodzi bóle migrenowe. Aby jednak kawa zadziałała w ten sposób, powinna zostać zaparzona ze zmielonych ziaren.
Kawa rozpuszczalna dla wygody i oszczędności
Dietetyk Michał Wrzosek wyjaśnia, że kawa rozpuszczalna nie zawiera tak wielu cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Niestety giną one w czasie produkcji wyrobu instant. Plusem jest to, że kawa rozpuszczalna jest nieco tańsza niż ziarnista. Chociaż zaparzenie takiej kawy jest to prostsze i szybsze, jej moc również znacznie maleje. Dlatego aby organizm przyswoił wszystkie dobroczynne składniki występujące w kawie, warto zmienić nawyki i zacząć parzyć małą czarną ze zmielonych ziaren.
Jak zaparzyć dobrą kawę?
Kawę można kupić w ziarnach lub już zmieloną. Jeżeli wybierzecie pierwszą opcję, zaopatrzcie się w młynek. Porcję ziaren można zmielić tuż przed zaparzeniem. Taka kawa będzie miała głęboki smak i mocny aromat. Do zrobienia pysznej i aromatycznej kawy sypanej w domu można użyć różnych sprzętów. Do najpopularniejszych i łatwo dostępnych zalicza się:
- ekspres ciśnieniowy
- ekspres przelewowy
- driper do parzenia kawy
- tygielek
- kawiarka
- zaparzacz tłokowy
Którą kawę wybrać? Sypaną czy rozpuszczalną?
Michał Wrzosek wskazuje, że osoby, które nie potrafią żyć bez kawy, powinny wybierać wersję sypaną. Nic się jednak nie stanie, jeżeli zdecydujemy się na kawę rozpuszczalną. Jedną z zalet kawy instant jest jej niższa cena i długi czas przechowywania.