Krem cytrynowy z mikrofali: jak zrobić LEMON CURD w mikrofalówce
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Krem cytrynowy LEMON CURD to pyszne smarowidło do ciasta, idealne nadzienie kruchej tarty lub po prostu deser. Przygotowanie go w tradycyjny sposób może być nieco uciążliwe. Jednak przygotowany w kuchence mikrofalowej jest łatwy do zrobienia, jak nigdy dotąd.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 łyżki skórki z cytryny z około trzech dużych cytryn
- 1/2 szklanki świeżego soku z cytryny z dwóch do trzech dużych cytryn
- 1 1/2 szklanki cukru
- 8 łyżek masła, 100 g
- 3 jajka lekko ubite
- 2 żółtka lekko ubite
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzej masło w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund, aby było lekko stopione, ale nie do końca.
- Wymieszaj razem skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier, a następnie dodaj jajka i żółtka, ponownie wymieszaj.
- Mieszaninę jajek i soku z cytryny podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez jedną minutę, zamieszaj, powtórz 3-4 razy lub do chwili gdy krem będzie miał konsystencję budyniu.
- Krem przetrzyj przez metalowe sito, a następnie przechowuj w lodówce, aż do całkowitego schłodzenia. Zgęstnieje, gdy ostygnie.