Poznaj najłatwiejszy przepis na domowe drożdżówki. Ich smak podkręca jeden składnik
Dieta wegetariańska
Puszyste bułeczki drożdżowe, które wzbogacone są kawałkami czekolady, to pomysł na słodkie śniadanie, przekąskę lub dodatek do kawy. Czekoladowe drożdżówki są pyszne i idealnie słodkie. Podbiją każde podniebienie. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Zobaczcie, jak zrobić przepyszne drożdżówki z czekoladą w domu i zaskoczcie bliskich tym słodkim wypiekiem.
Jaka czekolada do drożdżówek?
W tym sprawdzonym przepisie na pyszne domowe bułeczki drożdżowe wykorzystuje się czekoladę w postaci czipsów. Można wykorzystać kropelki czekoladowe, które dostępne są w większych marketach. Szukajcie ich na półkach z dodatkami i ozdobami do ciast i słodkich wypieków. Do drożdżówek można wykorzystać także startą na tarce czekoladę.
Najlepsze bułeczki upieczecie z dodatkiem gorzkiej czekolady, która zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jeżeli jednak smak gorzkiej czekolady jest dla was zbyt mocny, możecie wykorzystać jej mleczny odpowiednik. Bez obaw można połączyć oba rodzaje w proporcji pół na pół.
Czym można smarować drożdżówki?
Puszyste bułeczki drożdżowe, których smak podkręca czekolada, przed pieczeniem warto posmarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Dzięki temu ich wierzch stanie się błyszczący i apetycznie rumiany. Sprawdzi się też całe jajko lub samo białko.
Po upieczeniu i ostudzeniu domowe drożdżówki z dodatkiem czekolady można oprószyć cukrem pudrem. Sprawdzi się też lukier cytrynowy lub polewa czekoladowa. Bułeczki pysznie komponują się z domowymi dżemami, słodkim twarożkiem lub miodem.
Jak zrobić drożdżówki z czekoladą?
Przepis na idealnie słodkie bułeczki drożdżowe z czekoladą jest bardzo łatwy. Chociaż ciasto wyrasta na świeżych drożdżach, nie ma się czego bać. Z tym łatwym przepisem drożdżówki czekoladowe udadzą się za pierwszym razem. Będą rumiane, puszyste i przepyszne.
Jak więc upiec domowe drożdżówki z dodatkiem czekoladowych czipsów? Przepis składa się z kilku prostych kroków. Należy jednak pamiętać, aby produkty wymagające chłodzenia wyjąć wcześniej z lodówki. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, masło trzeba roztopić i ostudzić, a mleko lekko podgrzać.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – połączenie zaczynu z pozostałymi składnikami
- 3. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia
- 4. krok – uformowanie bułeczek i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
- 5. krok – upieczenie drożdżówek z czekoladą w piekarniku
SKŁADNIKI
- 550 g mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 150 g czipsów czekoladowych
- 80 g drobnego cukru
- 80 g roztopionego masła
- 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych)
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miski i wlać ciepłe mleko. Wsypać 1 łyżkę cukru i dokładnie wymieszać, rozcierając drożdże. Odstawić na 10 minut.
- Wsypać mąkę pszenną, cukier i sól. Wbić jajka. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło.
- Dodać czipsy czekoladowe i chwilę wyrabiać.
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 15 równych części. Uformować bułeczki i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 40 minut.
- Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia.