Pierniczki: świąteczny raj dla podniebienia

Katarzyna Tarasiuk
Pierniczki: świąteczny raj dla podniebienia
Autor: photos.com Jak zrobić świąteczne pierniczki? To całkiem proste!
łatwy
40 min
4

Pierniczki - fundament bożonarodzeniowego menu. Warto zrobić prezent samemu sobie oraz najbliższym i upiec pyszne, chrupiące pierniczki. Sprawdź, jak w prosty sposób wyczarować te pyszne ciasteczka w domowym zaciszu.

Polecamy również inne, sprawdzone przepisy na domowe pierniczki: Pierniczki toruńskie, Pierniczki wigilijne oraz Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem.

Sprawdź również >>> Jak zrobić piernik? Przepis krok po kroku na smaczne ciasto

SKŁADNIKI

  • 550 g mąki tortowej lub poznańskiej
  • 300 g miodu
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika - około 40 - 50 g (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
  • kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki, z wyjątkiem miodu, dokładnie ze sobą wymieszać.
  • Następnie podgrzać miód w garnuszku i dolać do powstałej masy. Wymieszać jeszcze raz. Ciasto powinno być jednolite i bez grudek.
  • Gotowe ciasto rozwałkować na stole lub blacie, podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość ok. 2-3 mm lub więcej, w zależności od preferencji.
  • Z ciasta wykroić pierniczki o dowolnym kształcie. Dla dodania im urody można je jeszcze (przed pieczeniem) posmarować roztrzepanym jajkiem.  Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
  • Piec około 8-10 minut w temperaturze 180 st. C.
  • Po upieczeniu pierniczki możemy polać czekoladą i polukrować.  Jak zrobić domowy lukier? Sprawdź tutaj.
  • Warto wiedzieć, że najładniej wyglądają pierniki świeżo polukrowane, więc tę czynność powinniśmy zostawić na dzień, dwa przed świętami. Pierniczki można ozdobić również na kilka innych sposobów. Jak dekorować pierniczki? Sprawdź tutaj.
Katarzyna Tarasiuk