Piekę kruche babeczki i dekoruję je tym pysznym kremem. To doskonały deser na każdą okazję
Dieta wegetariańska
Te wyborne kruche babeczki wypełnione obłędnym kremem orzechowym urzekają już samym wyglądem. Smakują bajecznie i podbiją każde podniebienie. Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Wystarczy przestrzegać kilku zasad, a wyjdą już za pierwszym razem. Oto sprawdzony przepis na doskonałe kruche babeczki z kremem orzechowym.
Kruche babeczki z kremem orzechowym – składniki
Pyszne babeczki, których idealnym zwieńczeniem jest aksamitny krem orzechowy, składają się z popularnych składników. Są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Jeżeli lubicie piec słodkie domowe ciasta, muffiny i ciasteczka, na pewno dobrze je znacie i część z nich macie w domu.
Co jest potrzebne, aby upiec wyborne kruche babeczki wzbogacone aromatycznym kremem orzechowym? Lista składników została podzielona na dwie części, czyli produkty do kruchego ciasta i kremu.
- składniki do ciasta kruchego – mąka pszenna, masło, żółtko, cukier puder, zimna woda
- składniki do kremu – orzechy włoskie, mleko, serek mascarpone, cukier puder
Jak zrobić krem orzechowy do kruchych babeczek?
Swój obłędny smak babeczki z kruchego ciasta zawdzięczają dodatkowi kremu orzechowego. Jak go zrobić? W tym przepisie krem przygotowuje się z czterech składników. Pierwszym krokiem jest uprażenie orzechów włoskich na patelni bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu orzechy staną się aromatyczne i nieco słodsze. Następnie należy obrać je ze skórki i zmielić w blenderze na gładko. Gotuje się je w mleku, a następnie dodaje do ubitego z cukrem pudrem serka mascarpone. Tak przygotowanym kremem orzechowym nadziewa się kruche babeczki.
Jak zrobić kruche babeczki z kremem orzechowym?
Przepis na domowe babeczki z kruchego ciasta wypełnione pysznym kremem z orzechów włoskich nie jest trudny. Warto jednak pamiętać, żeby zarezerwować sobie nieco więcej czasu. Kruche babeczki robi się etapami, które mają swoje wymagania. Po przygotowaniu babeczek warto je schłodzić w lodówce.
Jak więc robi się najlepsze babeczki z dodatkiem domowego kremu orzechowego? Czynności nie są skomplikowane i nie wymagają dużego doświadczenia w pieczeniu domowych słodkości. Wystarczy stosować się do wszystkich zaleceń podanych w przepisie.
- 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
- 2. krok – upieczenie babeczek z kruchego ciasta
- 3. krok – przygotowanie kremu orzechowego
- 4. krok – napełnienie kremem z orzechów włoskich kruchych babeczek
- 5. krok – schłodzenie babeczek z kremem orzechowym w lodówce
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- krem:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g orzechów włoskich
- 5 łyżek mleka
- 3 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i posiekać, a następnie rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka.
- Wsypać cukier puder, dodać żółtko i wlać wodę. Energicznie wyrobić jednolite ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Zimne ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm. Wylepić nim foremki na babeczki.
- Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 15 minut. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjąć kruche ciasto z foremek.
- Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, a następnie usunąć skórki. Zmiksować na gładko.
- Do rondelka wlać mleko i wsypać orzechy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 2 minuty. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Dodać orzechy w mleku i zmiksować do połączenia składników.
- Krem orzechowy przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić kruche babeczki. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Udekorować posiekanymi orzechami, startą gorzką czekoladą lub skropić polewą czekoladową.
- Podawać na deser na różne okazje.