Pączki Roberta Makłowicza – upiekłam, spróbowałam i przepadłam. Ten przepis zmienia wszystko, co wiesz o deserach

Pączki Roberta Makłowicza – upiekłam, spróbowałam i przepadłam. Ten przepis zmienia wszystko, co wiesz o deserach
Autor: Shutterstock / YouTube Robert Makłowicz Pączki Roberta Makłowicza – upiekłam, spróbowałam i przepadłam. Ten przepis zmienia wszystko, co wiesz o deserach
łatwy
60 min
20

Pączki według przepisu Roberta Makłowicza to połączenie tradycji i smaku. Lekkie, idealnie słodkie i puszyste – rozpływają się w ustach. Ten wyjątkowy przepis na pączki z marmoladą i lukrem to doskonały wybór na tłusty czwartek i inne okazje. Sprawdź, jak krok po kroku przygotować te domowe przysmaki.

Pączki według przepisu Roberta Makłowicza – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Robert Makłowicz to mistrz tradycyjnej kuchni, a jego przepis na pączki zachwyca swoją prostotą i smakiem. Lekkie i idealnie słodkie pączki z tego przepisu z pewnością staną się hitem w twoim domu. To doskonały wybór na każdą okazję – od tłustego czwartku po rodzinne uroczystości.

Inne przepisy Roberta Makłowicza:

Tak Robert Makłowicz robi placki ziemniaczane. Tajemnicą ich smaku jest nieoczywisty składnik

Sekretny przepis Makłowicza. Pascha, jakiej jeszcze nie znacie

Leczo mojej mamy - przepis Roberta Makłowicza

Przepis na puszyste pączki z lukrem – krok po kroku

Sekret idealnych pączków tkwi w odpowiednim wyrabianiu ciasta i smażeniu na smalcu. Dzięki precyzyjnym wskazówkom Makłowicza przygotowanie pączków staje się łatwe i przyjemne. Wyjątkowy aromat marmolady i lukru sprawia, że trudno im się oprzeć.

Lekkie i idealnie słodkie pączki – hit na tłusty czwartek

Tłusty czwartek to czas, gdy pączki smakują najlepiej. Przepis Roberta Makłowicza pozwoli ci stworzyć prawdziwe arcydzieło cukiernicze we własnej kuchni. Puszyste pączki z delikatnym lukrem i marmoladą będą doskonałym dopełnieniem tego wyjątkowego dnia.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mąki pszennej

    10 dag drożdży
  • 10 dag cukru kryształu
  • 500 ml mleka
  • 7 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 kieliszki spirytusu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • Marmolada owocowa
  • Smalec do smażenia
  • Skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
  • Olejek cytrynowy lub pomarańczowy
  • Szczypta soli
  • Na lukier:
  • 8 łyżek soku z cytryny

    4 łyżki przegotowanej gorącej wody

    24 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przesiej mąkę i wymieszaj z solą w dużej misce, formując dołek na środku.
  • Wkrusz drożdże, posyp cukrem i zalej połową ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  • Utrzyj jajko i żółtka z cukrem oraz cukrem waniliowym.
  • Wlej masę jajeczną do mąki, dodaj spirytus i roztopione masło.
  • Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie odstaw je na godzinę do wyrośnięcia.
  • Rozwałkuj ciasto, wycinaj krążki i nadziewaj marmoladą.
  • Zlepiaj brzegi i odstaw do ponownego wyrośnięcia pod ściereczką.
  • Rozgrzej smalec w garnku.
  • Smaż pączki po 2 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.
  • Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku.
  • Przygotuj lukier z cukru pudru, soku z cytryny i wody.
  • Posmaruj nim pączki i opcjonalnie posyp skórką pomarańczową.
Jak zrobić pączki
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej