Orzechowe trójkąty - idealne ciasteczka dla miłośników orzechów
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Orzechowe trójkąty to ciasteczka, które warto upiec zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia. Ale miłośnicy orzechów na pewno pokochają je i będą chcieli częściej je jeść. Ich przygotowanie nie jest trudne, a efekt cudowny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 130 g masła (lub margaryny)
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 200 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
- 200 g posiekanych migdałów
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki wody
- 6 łyżek dżemu morelowego (lub brzoskwiniowego)
- ok. 150 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować kruche ciasto - masło posiekać nożem z mąką. Dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka i zagnieść kruche ciasto. (Ciasto można też zagnieść robotem kuchennym, używając końcówek hakowych).
- Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wykleić blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przygotować masę orzechowo-migdałową. Masło roztopić w garnku. Dodać cukier, cukier waniliowy, wodę, orzechy i migdały. Gotować przez 5 minut na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Ciasto na spód posmarować dżemem. Masę orzechowo- migdałową wyłożyć na dżem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół. Pozostawić do ostygnięcia.
- Ostrym nożem odciąć nierówne brzegi. Ciasto pokroić w paski, a następnie w trójkąty.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dwa wierzchołki trójkątów posmarować czekoladą np. przy użyciu silikonowego pędzelka. Ułożyć na kratce kuchennej i pozostawić, aby czekolada zastygła.