Orzechowe trójkąty - idealne ciasteczka dla miłośników orzechów

2021-03-29
Orzechowe trójkąty
Autor: Shutterstock Orzechowe ciasteczka to bakaliowy rarytas z drobiną czekolady.
łatwy
45 min
4

Orzechowe trójkąty to ciasteczka, które warto upiec zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia. Ale miłośnicy orzechów na pewno pokochają je i będą chcieli częściej  je jeść. Ich  przygotowanie nie jest  trudne, a efekt cudowny.

 Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 130 g masła (lub margaryny)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
  • 200 g posiekanych migdałów
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki wody
  • 6 łyżek dżemu morelowego (lub brzoskwiniowego)
  • ok. 150 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować kruche ciasto - masło posiekać nożem z mąką. Dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka i zagnieść kruche ciasto. (Ciasto można też zagnieść robotem kuchennym, używając końcówek hakowych).
  • Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wykleić blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Przygotować masę orzechowo-migdałową. Masło roztopić w garnku. Dodać cukier, cukier waniliowy, wodę, orzechy i migdały. Gotować przez 5 minut na małym ogniu, cały czas mieszając.
  • Ciasto na spód posmarować dżemem. Masę orzechowo- migdałową wyłożyć na dżem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Ostrym nożem odciąć nierówne brzegi. Ciasto pokroić w paski, a następnie w trójkąty.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dwa wierzchołki trójkątów posmarować czekoladą np. przy użyciu silikonowego pędzelka. Ułożyć na kratce kuchennej i pozostawić, aby czekolada zastygła.