Obłędne ciasteczka kawowe z inką lub espresso - smaczne i efektowne

Ciasteczka kawowe
Autor: Shutterstock Ciasteczka te nie tylko smakują i pachną kawą, ale wyglądają też jak kawowe ziarenka.
łatwy
30 min
4

Fantastyczne ciasteczka pachnące kawą smakują wyśmienicie. W wersji tylko dla dorosłych przygotowujemy je z espresso, ale jeśli ciasteczek będą kosztować również dzieci, przygotujmy je z Inką. Nic nie stracą, wręcz zyskają nowy, niepowtarzalny aromat.

SKŁADNIKI

  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 25 ml espresso lub mocnej kawy inki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać przesianą mąkę i kakao, dokładnie połączyć składniki.
  • Do masy dolać espresso i wymieszać. Z ciasta formować owalne ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka lekko spłaszczyć, a na środku, wzdłuż zrobić brzegiem łyżki rowek. Piec 15 min w 180 st.C.
Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej