Obłędne ciasteczka kawowe z inką lub espresso - smaczne i efektowne
2022-02-15
łatwy
30 min
4
Fantastyczne ciasteczka pachnące kawą smakują wyśmienicie. W wersji tylko dla dorosłych przygotowujemy je z espresso, ale jeśli ciasteczek będą kosztować również dzieci, przygotujmy je z Inką. Nic nie stracą, wręcz zyskają nowy, niepowtarzalny aromat.
SKŁADNIKI
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 50 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 25 ml espresso lub mocnej kawy inki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać przesianą mąkę i kakao, dokładnie połączyć składniki.
- Do masy dolać espresso i wymieszać. Z ciasta formować owalne ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka lekko spłaszczyć, a na środku, wzdłuż zrobić brzegiem łyżki rowek. Piec 15 min w 180 st.C.
Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy