Niemieckie pierniczki migdałowe

Niemieckie pierniczki migdałowe
Autor: Shutterstock Niemieckie pierniczki migdałowe pochodzą z Norymbergii, która słynie z ich wyrobu od czasów Średniowiecza.
łatwy
35 min
4

Niemieckie pierniczki migdałowe to ciekawa odmiana tradycyjnych świątecznych ciasteczek. Można im nadać dowolne kształty: gwiazdki, dzwoneczki, renifery... Wesołych Świąt.

Polecamy również inne, przepisy na regionalne pierniczki: Krakowskie pierniczki, Pierniczki kujawskie z miodem i z rumem oraz Pierniczki całuski.

Sprawdź również >>> Pierniczki przekładane powidłami

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklana cukru
  • 400 g mielonych migdałów (2 opakowania)
  • 1 opakowanie białych migdałów
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po szczypcie gałki muszkatołowej, utłuczonych ziaren ziela angielskiego i goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, skórkami pomarańczową i cytrynową, mielonymi migdałami i przyprawami. Jajka rozbić, ubić z cukrem na puszystą pianę, połączyć z suchymi składnikami.
  • Zagnieść ciasto na pierniczki, uformować z niego kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
  • Ciasto cienko rozwałkować, pociąć na małe prostokąty 2x3cm, albo wyciąć dowolne kształty foremkami do ciastek. Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
  • Żółtko roztrzepać z odrobiną wody, posmarować prostokąty, w każdy wcisnąć migdał, piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180oC przez około 20 minut.
  • Niemieckie pierniczki można również udekorować. Posypka, brokat, lukier: czym i jak dekorować pierniczki?