Najlepsze pączki robię z tego nieoczywistego składnika. Są błyskawiczne i znikają w okamgnieniu
Dieta wegetariańska
W tym roku tłusty czwartek wypada 27 lutego. Jest jeszcze trochę czasu, aby przeszukać internet i wybrać sprawdzone przepisy na domowe pączki. Jednym z pomysłów, które warto sprawdzić w tym sezonie, jest receptura na małe pączki przygotowane z dodatkiem serka wiejskiego. Są pyszne, puszyste i świetnie sprawdzą się na deser nie tylko w tłusty czwartek. Oto szybki przepis na wyborne pączki z serka wiejskiego.
Pączki z serka wiejskiego – proste składniki
Pyszne domowe pączki na tłusty czwartek i nie tylko przygotowane według tego sprawdzonego przepisu robi się z łatwo dostępnych składników. Lista produktów jest krótka i znalazły się na niej artykuły spożywcze, które można kupić nawet w małych sklepach osiedlowych. Zaletą tego przepisu jest to, że składniki nie są drogie i ich cena nie zwala z nóg.
Co jest niezbędne, aby zrobić lekkie i puszyste małe pączki w domu? Do zrobienia ciasta na małe pączki należy przygotować takie produkty jak:
- serek wiejski
- mąka pszenna
- jajka
- cukier lub słodzik
- cukier z prawdziwą wanilią
- proszek do pieczenia
Pączki z serka wiejskiego smaży się na oleju roślinny. Przed podaniem warto posypać je cukrem pudrem. W wersji fit można udekorować je zmielonym na puder słodzikiem.
Jak zrobić pączki z serka wiejskiego?
Przepis na małe domowe pączki, które robi się z dodatkiem serka wiejskiego, jest łatwy. Jego największą zaletą jest to, że przygotowanie trwa nie dłużej niż 10 minut. Ciasta pączkowego nie trzeba wyrabiać, ani czekać, aż wyrośnie. Nie dodaje się do niego drożdży. Zostały zastąpione proszkiem do pieczenia.
Jak usmażyć furę małych pączków z serkiem wiejskim? To łatwy i błyskawiczny przepis na znakomite pączki idealne na tłusty czwartek.
- 1. krok – zblendowanie serka wiejskiego
- 2. krok – wymieszanie masy serowej z mąką, cukrami i proszkiem do pieczenia
- 3. krok – połączenie ciasta z jajkami
- 4. krok – usmażenie pączków z serkiem wiejskim na oleju
Jak podawać pączki z serka wiejskiego?
Jeżeli szukacie prostego i błyskawicznego przepisu na wyborne pączki na tłusty czwartek, koniecznie sprawdźcie tę recepturę. Warto ją zapisać, ponieważ małe pączki z serkiem wiejskim świetnie smakują jako słodka przekąska i można podawać je na deser na różne okazje. Bez okazji też pysznie smakują.
Tradycyjne pączki to bomby kaloryczne, ale łatwo można je odchudzić. Wystarczy wybrać przepis na domowe pączki z serka wiejskiego. Są lekkie, puszyste i mniej kaloryczne. Nawet osoby, które są na diecie odchudzającej, mogą uczcić nimi tłusty czwartek.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 200 g serka wiejskiego
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka cukru lub słodzika (ksylitol, erytrytol)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
dodatkowo:- cukier puder lub zmielony słodzik do oprószenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serek wiejski przełożyć do blendera i zmiksować na gładko. Masę przełożyć do miski.
- Wsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
- Wbić jajka i jeszcze raz wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- W garnku rozgrzać olej. Za pomocą dwóch łyżek formować okrągłe pączki i smażyć je z każdej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Posypać cukrem pudrem lub zmielonym słodzikiem.
- Podawać w tłusty czwartek i jako słodką przekąskę w ciągu dnia.