Najlepsze kruche rogaliki. Upiecz je metodą 1:1:1, a wyjdą obłędne
Dieta wegetariańska
Kruche rogaliki, w których środku kryje się słodkie nadzienie, to pyszny deser lub przekąska. Jak upiec takie obłędne rogaliki z kruchego ciasta? Z tym sprawdzonym przepisem udadzą się już za pierwszym razem. Wystarczy wykorzystać metodę 1:1:1, a krucha słodka przekąska podbije każde podniebienie. Zobaczcie, jak zrobić najlepsze kruche rogaliki i dowiedźcie się, czym jest metoda 1:1:1.
Z czego zrobić kruche rogaliki?
Wyśmienite rogaliki z kruchego ciasta po brzegi wypełnione słodkim nadzieniem robi się z kilku prostych i niedrogich składników. Na liście potrzebnych produktów znalazły się więc artykuły, które są łatwo dostępne bez względu na to, czy jest zima, czy lato. Aby upiec idealnie kruche rogaliki, należy zaopatrzyć się w trzy tanie produkty oraz powidła, konfiturę lub owocowy dżem.
Na liście składników, które potrzebne są do upieczenia obłędnie kruchych rogalików, znalazły się takie produkty jak:
- mąka pszenna
- twaróg na sernik
- masło
- powidła, dżem lub konfitura
Jak zrobić najlepsze kruche rogaliki?
Najsmaczniejsze domowe kruche rogaliki udadzą się, jeżeli ciasto przygotuje się metodą 1:1:1. Ten prosty patent sprawi, że rogaliki wyjdą obłędnie i będą smakować każdemu. Na czym więc polega ta metoda? Wszystkie składniki, które wykorzystuje się do przygotowania kruchego ciasta na rogaliki, powinny mieć tę samą wagę. W tym przepisie potrzebne jest po 300 g mąki pszennej, twarogu i masła.
Przepis na najlepsze kruche rogaliki, które przyrządza się metodą 1:1:1, nie jest skomplikowany i nie zajmuje wielu godzin. Receptura została podzielona na kilka łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy.
- 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta z mąki, twarogu i masła
- 2. krok – schłodzenie ciasta
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta i uformowanie rogalików
- 4. krok – upieczenie kruchych rogalików w piekarniku
Jak upiec domowe kruche rogaliki?
Najlepsze kruche rogaliki z powidłami lub dżemem przygotowane według tego sprawdzonego przepisu piecze się w piekarniku. Układa się je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę należy wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Rogaliki pieką się przez 20 minut. Po ostygnięciu można rozkoszować się ich obłędnym smakiem i serwować na deser lub jako słodką przekąskę.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 300 g twarogu sernikowego
- 300 g zimnego masła
- powidła, konfitura lub dżem
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i twaróg. Dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie części, uformować kule, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować obie kule na okrągłe placki. Każdy z nich pokroić na osiem trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć 1 łyżeczkę powideł, konfitury lub dżemu. Zwinąć, zaczynając od podstawy ku wierzchołkowi.
- Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę w ciągi dnia.