Muffiny z brzoskwiniami i cynamonem. Gotowe w 15 minut i mega pyszne
Muffiny z soczystymi brzoskwiniami i aromatycznym cynamonem to prosty przepis na pyszny letni deser. Proste składniki szybkie przygotowanie to nie jedyne ich zalety. Poznajcie łatwy i sprawdzony przepis na muffiny z brzoskwiniami i cynamonem, które obłędnie smakują i w mig znikają.
Jak zrobić muffiny z brzoskwiniami i cynamonem?
Ten przepis warto zapisać. Jest nie tylko prosty, ale i bardzo szybki. Przygotowanie ciasta zajmuje nie więcej niż 10 minut, a pieczenie trwa kwadrans. Muffiny z brzoskwiniami robi się w kilku łatwych krokach:
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – wymieszanie składników mokrych
- 3. krok – połączenie składników i wymieszanie ich z brzoskwiniami i orzechami
- 4. krok – nałożenie ciasta do foremek
- 5. krok – upieczenie muffinek
Jak upiec muffiny z brzoskwiniami i cynamonem?
Surowe ciasto na muffiny nakłada się do foremek do około 3/4 ich wysokości. Podczas pieczenia muffinki urosną. Foremki można wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Sprawdzą się też papierowe papilotki lub silikonowe foremki. Te drugie można skropić olejem. Muffiny piecze się w piekarniku, który trzeba wcześniej nagrzać do temperatury 190 stopni C. Czas pieczenia wynosi tylko 15 minut, ale przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzi, czy się już upiekły za pomocą drewnianego patyczka.
Kiedy podawać muffiny z brzoskwiniami i cynamonem?
Przepis na te obłędne muffinki owocowe sprawdzi się zawsze. W lecie warto upiec je ze świeżymi brzoskwiniami, a poza sezonem można wykorzystać owoce w syropie w puszce. Muffiny z brzoskwiniami i cynamonem świetnie smakują na deser. Sprawdzą się po rodzinnym obiedzie. Doskonale zastąpią gotowe babeczki i drożdżówki ze sklepu. To pomysł na jedzenie na wynos. Pysznie smakują z kawą i herbatą.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 brzoskwinie
- 1 jajko
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Wymieszać.
- Do drugiej miski wlać mleko i roztopione masło. Wbić jajko i dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników wlać mokre i wymieszać.
- Dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie. Wymieszać.
- Ciasto nakładać do foremek do muffinek.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 15 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser posypane cukrem pudrem.