Muffiny z brzoskwiniami i cynamonem. Gotowe w 15 minut i mega pyszne

muffiny z brzoskwiniami i cynamonem
Autor: Shutterstock Muffiny z brzoskwiniami i cynamonem są proste i będą smakować każdemu.
łatwy
30 min
4

Muffiny z soczystymi brzoskwiniami i aromatycznym cynamonem to prosty przepis na pyszny letni deser. Proste składniki szybkie przygotowanie to nie jedyne ich zalety. Poznajcie łatwy i sprawdzony przepis na muffiny z brzoskwiniami i cynamonem, które obłędnie smakują i w mig znikają.

Jak zrobić muffiny z brzoskwiniami i cynamonem?

Ten przepis warto zapisać. Jest nie tylko prosty, ale i bardzo szybki. Przygotowanie ciasta zajmuje nie więcej niż 10 minut, a pieczenie trwa kwadrans. Muffiny z brzoskwiniami robi się w kilku łatwych krokach:

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – wymieszanie składników mokrych
  • 3. krok – połączenie składników i wymieszanie ich z brzoskwiniami i orzechami
  • 4. krok – nałożenie ciasta do foremek
  • 5. krok – upieczenie muffinek

Jak upiec muffiny z brzoskwiniami i cynamonem?

Surowe ciasto na muffiny nakłada się do foremek do około 3/4 ich wysokości. Podczas pieczenia muffinki urosną. Foremki można wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Sprawdzą się też papierowe papilotki lub silikonowe foremki. Te drugie można skropić olejem. Muffiny piecze się w piekarniku, który trzeba wcześniej nagrzać do temperatury 190 stopni C. Czas pieczenia wynosi tylko 15 minut, ale przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzi, czy się już upiekły za pomocą drewnianego patyczka.

Kiedy podawać muffiny z brzoskwiniami i cynamonem?

Przepis na te obłędne muffinki owocowe sprawdzi się zawsze. W lecie warto upiec je ze świeżymi brzoskwiniami, a poza sezonem można wykorzystać owoce w syropie w puszce. Muffiny z brzoskwiniami i cynamonem świetnie smakują na deser. Sprawdzą się po rodzinnym obiedzie. Doskonale zastąpią gotowe babeczki i drożdżówki ze sklepu. To pomysł na jedzenie na wynos. Pysznie smakują z kawą i herbatą.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 brzoskwinie
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Wymieszać.
  • Do drugiej miski wlać mleko i roztopione masło. Wbić jajko i dokładnie wymieszać.
  • Do suchych składników wlać mokre i wymieszać.
  • Dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie. Wymieszać.
  • Ciasto nakładać do foremek do muffinek.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 15 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser posypane cukrem pudrem.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Anna Szulc-Górska
więcej