Makagigi - makowe "sezamki" na miodzie na wigilijny stół
2021-11-23
łatwy
30 min
4
Makagigi to chrupiące ciasteczka z maku i miodu. Przypominają sezamki, tyle że zamiast ziaren sezamu do ich przygotowania używa się niebieskiego maku. Dla urozmaicenia smaku można do nich dodać nieco sezamu albo pokruszone orzechy.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka miodu
- 1/2 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak sparzyć wrzątkiem, osączyć i odstawić do wyschnięcia.
- Miód wymieszać w rondelku z cukrem i gotować na bardzo małym ogniu aż się całkowicie rozpuści i lekko zrumieni.
- Do zrumienionego miodu dodać osuszony mak i smażyć razem ok. 10 min.
- Gorąca masę wyłożyć na zwilżoną wodą stolnicę i cienko rozwałkować.
- Pokroić na niewielkie kwadraty i zostawić do wystygnięcia.
Jak zrobić kruche ciasteczka?