Lawendowe kruche ciasteczka na Boże Narodzenie

Lawendowe kruche ciasteczka na Boże Narodzenie
Autor: Shutterstock Jeśli mamy nieco zdolności manualnych możemy pokusić się o piękne udekorowanie ciasteczek.
łatwy
30 min
4

Zastanawiasz się, co słodkiego podać po wigilijnej kolacji? Jednym z pomysłów mogą być ciasteczka lawendowe. Ich przygotowanie zajmuje około 20 minut. Ciasteczka lawendowe to idealny pomysł na zakończenie wigilijnej kolacji. Są smaczne, niewielkie i w sam raz nadają się do pochrupania przy wieczornej kawie lub herbacie. Przeczytaj, jak przygotować wigilijny przysmak.

SKŁADNIKI

  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki drobno posiekanych, suszonych kwiatów lawendy
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli
  •  
  • Dekoracja:
  • 2 białka
  • 2 szklanki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • biała posypka
  • opcjonalnie fioletowy barwnik do lukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wykonanie ciasteczek wigilijnych rozpoczynamy od utarcia żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i lawendą.
  • Następnie mąkę mieszamy z odrobiną soli i siekamy z zimnym masłem.
  • Do mąki posiekanej z masłem dodajemy utarte wcześniej żółtko i szybko zagniatamy ciasto.
  • Kiedy powstanie jednolita masa należy zawinąć ją w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto wyjmujemy, po czym należy je rozwałkować.
  • Na rozwałkowanym cieście powycinać gwiazdki i ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem.
  • Piec przez około 10 - 13 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC.
  • Białka ubić mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodać sok z cytryny i ubijać przez kolejne kilka minut.
  • Powstałym lukrem posmarować wystudzone ciasteczka lawendowe i obsypać białą posypką.
Jak zrobić kruche ciasteczka?

Zobacz GALERIĘ: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej