Kuba Kuroń ma superprzepis na domowe rogaliki. Są kruche, w sam raz słodkie i łatwe
Dieta wegetariańska
Przepisy Jakuba Kuronia zawsze się udają. Ostatnio kucharz opublikował swoją autorską recepturę na idealnie kruche rogaliki. Są pyszne i idealnie słodkie, a w ich środku skrywa się niespodzianka w postaci konfitury różanej. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a wrażenia smakowe zachwycają. Zobaczcie, jak Kuba Kuroń piecze kruche rogaliki z konfitura różaną i poznajcie jego superprzepis.
Z czego Jakub Kuroń robi rogaliki z konfiturą różaną?
Do przygotowania kruchego ciasta na rogaliki Kuba wykorzystuje podstawowe składniki, które są łatwo dostępne i często używa się ich do słodkich wypieków. Kruche ciasto robi z mąki pszennej, masła, żółtek, cukru pudru, soli i kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18 proc. To właśnie dzięki niej ciasto jest perfekcyjnie kruche i delikatne. O wiele łatwiej się je wyrabia i ma pyszny smak. Jakub Kuroń nadziewa rogaliki konfiturą różaną, która doskonale komponuje się z kruchym ciastem. Można ją kupić w wielu sklepach. Sprawdzi się też domowa konfitura różana.
Jak Jakub Kuroń robi rogaliki z konfiturą różaną?
Tak samo jak inne przepisy Kuby, ta receptura nie jest skomplikowana. Przygotowanie jest łatwe, ale dobrze jest mieć więcej czasu. Kruche ciasto po wyrobieniu należy wstawić do lodówki na jedną, a najlepiej dwie godziny. Dzięki temu rogaliki wychodzą obłędnie kruche, a podczas pieczenia zachowują swój kształt i nie pękają. Ciasto można pokroić ostrym nożem lub radełkiem, dzięki któremu zyskają oryginalne pofalowane brzegi.
Jak więc upiec przepyszne domowe rogaliki z konfiturą różaną według przepisu Jakuba Kuronia? Wystarczy wybrać ten przepis, skoczyć na zakupy i postępować według kolejnych kroków, aby jeszcze dziś cieszyć się wybornym smakiem rogalików ze słodkim różanym nadzieniem.
- 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
- 2. krok – podzielenie ciasta na części, rozwałkowanie i pokrojenie na trójkąty
- 3. krok – nałożenie konfitury różanej i zwinięcie rogalików od podstawy ku wierzchołkowi
- 4. krok – ułożenie rogalików na blasze
- 5. krok – upieczenie rogalików z konfiturą różaną w piekarniku
Jak podawać rogaliki z konfiturą różaną?
Pyszne i idealnie słodkie rogaliki wypełnione konfiturą różaną przygotowane według przepisu Kuby Kuronia to perfekcyjny deser na każdą okazję. Przed podaniem można delikatnie oprószyć je cukrem pudrem. Sprawdzą się zawsze i smakują każdemu. Można podawać po rodzinnym obiedzie w towarzystwie kawy lub herbaty. To także smakowita słodka przekąska w ciągu dnia, która świetnie zastąpi gotowe bułeczki czy słodycze ze sklepu. Dzięki temu, że nie jest to deser sezonowy, rogaliki z konfiturą różaną Jakuba Kuronia można robić przez cały rok.
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 200 g konfitury różanej
- 60 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1/3 łyżeczki soli
dodatkowo:- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę. Wsypać cukier i sól. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtka. Wlać śmietanę. Energicznie wyrobić jednolite ciasto.
- Z ciasta uformować kulę i owinąć ją folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 1 do 2 godzin.
- Zimne ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg o grubości około 2 do 3 mm. Koła pokroić na 6 trójkątów.
- Przy podstawie każdego trójkąta nałożyć po 1 łyżeczce konfitury różanej. Zwinąć ku wierzchołkowi.
- Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać oprószone cukrem pudrem na deser i jako słodką przekąskę.