Krumkake - przepis na norweskie ciasteczka waflowe, ciniutkie i chrupkie

Krumkake - przepis an norweskie ciasteczka wafowe, ciniutkie i chrupkie
Autor: Shutterstock Krumkake to pyszne rurki waflowe z pięknym ornamentem.
łatwy
40 min
4

Podstawowym problemem i największą trudnością, jeśli chce się przygotować krumkake, jest zdobycie sprzętu. Wypiekacz do tych fantastycznych norweskich rurek waflowych nie jest dostępny na polskim rynku, ale można go kupić na Amazonie czy E-Bayu. Jak zdobędziemy narzędzie reszta pójdzie gładko, bo ciasteczka są równie łatwe, co pyszne.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki wody
  • kilka kropli esencji waniliowej lub mielony cynamon lub mielony kardamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodać jajka i zmiksować.
  • Następnie dodać mąkę i przyprawy, zazwyczaj potrzeba też nieco wody, bo masa wychodzi bardzo gęsta.
  • Wody dajemy tylko tyle, aby masa dała się rozsmarować na patelni wypiekacza.
  • Wypiekacz do krumkake nastawić na wysoką temperaturę,a  gdy się rozgrzeje zmniejszyć do średniej.
  • Ciasto wykładać cienką warstwą i rozsmarowywać po powierzchni urządzenia.
  • Przykryć i piec ok 30-40 sekund. Wafle zdejmować z patelni i natychmiast zwijać w rożki, zanim stwardnieją.
  • Do zwijania rożków można wykorzystać specjalny wałek lub na przykład trzonek drewnianej łyżki.
  • Rożki można chrupać w tej postaci lub nadziać je bitą śmietaną, konfiturami lub ulubionym kremem.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej