Krumkake - przepis na norweskie ciasteczka waflowe, ciniutkie i chrupkie
2021-10-09
łatwy
40 min
4
Podstawowym problemem i największą trudnością, jeśli chce się przygotować krumkake, jest zdobycie sprzętu. Wypiekacz do tych fantastycznych norweskich rurek waflowych nie jest dostępny na polskim rynku, ale można go kupić na Amazonie czy E-Bayu. Jak zdobędziemy narzędzie reszta pójdzie gładko, bo ciasteczka są równie łatwe, co pyszne.
SKŁADNIKI
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 3-4 łyżki wody
- kilka kropli esencji waniliowej lub mielony cynamon lub mielony kardamon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodać jajka i zmiksować.
- Następnie dodać mąkę i przyprawy, zazwyczaj potrzeba też nieco wody, bo masa wychodzi bardzo gęsta.
- Wody dajemy tylko tyle, aby masa dała się rozsmarować na patelni wypiekacza.
- Wypiekacz do krumkake nastawić na wysoką temperaturę,a gdy się rozgrzeje zmniejszyć do średniej.
- Ciasto wykładać cienką warstwą i rozsmarowywać po powierzchni urządzenia.
- Przykryć i piec ok 30-40 sekund. Wafle zdejmować z patelni i natychmiast zwijać w rożki, zanim stwardnieją.
- Do zwijania rożków można wykorzystać specjalny wałek lub na przykład trzonek drewnianej łyżki.
- Rożki można chrupać w tej postaci lub nadziać je bitą śmietaną, konfiturami lub ulubionym kremem.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?