Kruche rogaliki z 3 składników. Bez jajek i cukru, a smakują wybornie

rogaliki z 3 składników
Autor: Shutterstock Kruche rogaliki bez jajek i cukru są pyszne i robi się je z 3 składników.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszne i perfekcyjnie kruche rogaliki to pomysł na deser, który sprawdzi się zawsze i będzie smakował każdemu. Przygotowanie ciasta na rogaliki jest banalnie proste i błyskawiczne. Chociaż na liście składników brakuje cukru i jajek, rogaliki smakują obłędnie. Poznajcie sprawdzony przepis na doskonałe domowe rogaliki z trzech składników.

Rogaliki z 3 składników – z czego zrobić?

Na liście składników, które potrzebne są do zrobienia domowych kruchych rogalików, nie ma jajek i cukru. Aby upiec pyszne rogaliki wystarczą tylko trzy popularne artykuły spożywcze. To proste i niedrogie produkty, których cena nie przyprawia o ból głowy. Sporo osób zawsze ma je w domu. Z czego więc robi się te kruche rogaliki? Wystarczy tylko mąka pszenna, śmietana i masło. Z tych trzech prostych produktów można upiec przepyszne kruche rogaliki.

Jak zrobić rogaliki z 3 składników

Przepis na te oryginalne rogaliki z trzech składników jest bardzo łatwy. Robi się je w kilku prostych krokach. Do mąki pszennej dodaje się zimne masło i śmietanę, a następnie wyrabia jednolite i gładkie ciasto. Należy je podzielić na kilka mniejszych części, rozwałkować na okrągłe placki i pokroić na trójkąty. Smacznym dodatkiem, który podkręci smak domowych rogalików, jest dżem lub konfitura. Porcje nakłada się na trójkąty z ciasta i zwija od podstawy ku wierzchołkowi. Oczywiście, nie jest to obowiązkowe, ponieważ rogaliki pysznie smakują bez nadzienia. Przed podaniem warto oprószyć je cukrem pudrem.

Jak upiec rogaliki z 3 składników?

Trzyskładnikowe rogaliki piecze się w piekarniku. Układa się je na blasze, którą trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Powinno się zachować odstępy, aby rogaliki się ze sobą nie stykały i nie skleiły podczas pieczenia. Temperatura piekarnika powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie rogalików bez jajek i cukru trwa 20 minut. W tym czasie apetycznie się zarumienią.

Jak podawać rogaliki z 3 składników

Przepis na rogaliki bez jajek i cukru warto mieć zawsze pod ręką. Dzięki temu, że przygotowanie jest tak łatwe i szybkie, można je robić nawet w ostatniej chwili. Nie trzeba czekać, aż ciasto się schłodzi. Od razu można upiec całą blachę doskonałych domowych rogalików. To smaczna propozycja na deser po obiedzie. Można je zabrać ze sobą do pracy lub zapakować dzieciom do śniadaniówki. Świetnie zastąpią gotowe ciastka i drożdżówki ze sklepu.

SKŁADNIKI

  • 3 szklaki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.

  • dodatkowo:
  • dżem lub konfitura
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki wlać śmietanę i dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Posiekać, a następnie energicznie wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto podzielić na 5 równych części. Każdy kawałek rozwałkować na cienki i okrągły placek, a następnie pokroić na 8 trójkątów.
  • Na środek każdego trójkąta nałożyć odrobinę dżemu lub konfitury. Zawinąć, zaczynając do podstawy.
  • Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Masło - co warto o nim wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej