Kruche cynamonki z mąki kokosowej. Dietetyczny deser lub słodka przekąska

cynamonki z mąki kokosowej
Autor: Shutterstock Pyszny smak prawie bez kalorii? Sprawdź przepis na wyborne cynamonki z mąki kokosowej.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jak upiec ciasteczka cynamonowe, które bez wyrzutów sumienia można wcinać na diecie odchudzającej? Wystarczy dobry i sprawdzony przepis na kruche cynamonki z mąki kokosowej. Te ciasteczka są nie tylko pyszne, ale i zawierają minimalną ilość węglowodanów, więc są idealną słodką przekąską w czasie zrzucania zbędnych kilogramów. Jak zrobić obłędne cynamonki z mąki kokosowej? Oto prosty i szybki przepis.

Z czego zrobić dietetyczne cynamonki?

Do przygotowania ciasta na doskonałe i niskokaloryczne ciasteczka cynamonowe potrzebne są składniki, które zawierają mało węglowodanów. Produkty można kupić w większych marketach, sklepach ze zdrową żywnością i delikatesach internetowych. Coraz więcej sklepów ma w swojej ofercie tego typu artykuły.

Jakie produkty są niezbędne, aby upiec blachę kruchych i lekkich jak chmurka cynamonek? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • mąka kokosowa
  • erytrytol
  • łuski babki płesznik
  • masło
  • jajka
  • winian potasu
  • soda oczyszczona
  • guma ksantanowa
  • przyprawy – cynamon, ekstrakt waniliowy, szczypta soli

Jak zrobić cynamonki z mąki kokosowej?

Przepis na pyszne i dietetyczne ciasteczka cynamonowe przygotowane na bazie mąki kokosowej jest łatwy i szybki. Przygotowanie ciasta na cynamonki to góra 10 minut. Ciasteczka piecze się w piekarniku przez 12 minut. W tym czasie podrosną i apetycznie się zarumienią.

Przepis na kruche ciasteczka cynamonowe składa się z bardzo łatwych i szybkich kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – utarcie masła ze słodzikiem i zmiksowanie z jajkami i ekstraktem waniliowym
  • 3. krok – połączenie masy ze składnikami suchymi
  • 4. krok – uformowanie ciasteczek cynamonowych i ułożenie ich na blasze do pieczenia
  • 5. krok – upieczenie cynamonek w piekarniku

Jak podawać cynamonki z mąki kokosowej?

Kruche ciasteczka cynamonowe z mąki kokosowej to propozycja na pyszny i dietetyczny deser. Cynamonki rewelacyjnie smakują z kawą i herbatą. Sprawdzą się także jako słodka przekąska między posiłkami. Kilka ciasteczek można zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. Takie małe co nieco poprawi humor w ciągu dnia.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 3/4 szklanki erytrytolu
  • 1/2 szklanki mielonej łuski babki płesznik
  • 100 g masła
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki winianu potasu (kamień winny)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę kokosową, babkę płesznik, winian potasu, sodę oczyszczoną, gumę ksantanową, cynamon i szczyptę soli. Wymieszać.
  • Masło utrzeć z erytrytolem. Wbić jajka i dodać ekstrakt waniliowy. Miksować do połączenia składników.
  • Cały czas miksując, stopniowo wsypywać suche składniki. Miksować, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Ciasto podzielić na porcje wielkości orzechów włoskich. Uformować kulki, a następnie spłaszczyć je i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 12 minut, aż zaczną się rumienić na brzegach.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć do metalowej puszki na ciastka lub zamykanego pojemnika.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę.
Cynamon. Jakie ma właściwości? Jaką ma wartość kulinarną?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej