Kruche cynamonki z mąki kokosowej. Dietetyczny deser lub słodka przekąska
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jak upiec ciasteczka cynamonowe, które bez wyrzutów sumienia można wcinać na diecie odchudzającej? Wystarczy dobry i sprawdzony przepis na kruche cynamonki z mąki kokosowej. Te ciasteczka są nie tylko pyszne, ale i zawierają minimalną ilość węglowodanów, więc są idealną słodką przekąską w czasie zrzucania zbędnych kilogramów. Jak zrobić obłędne cynamonki z mąki kokosowej? Oto prosty i szybki przepis.
Z czego zrobić dietetyczne cynamonki?
Do przygotowania ciasta na doskonałe i niskokaloryczne ciasteczka cynamonowe potrzebne są składniki, które zawierają mało węglowodanów. Produkty można kupić w większych marketach, sklepach ze zdrową żywnością i delikatesach internetowych. Coraz więcej sklepów ma w swojej ofercie tego typu artykuły.
Jakie produkty są niezbędne, aby upiec blachę kruchych i lekkich jak chmurka cynamonek? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- mąka kokosowa
- erytrytol
- łuski babki płesznik
- masło
- jajka
- winian potasu
- soda oczyszczona
- guma ksantanowa
- przyprawy – cynamon, ekstrakt waniliowy, szczypta soli
Jak zrobić cynamonki z mąki kokosowej?
Przepis na pyszne i dietetyczne ciasteczka cynamonowe przygotowane na bazie mąki kokosowej jest łatwy i szybki. Przygotowanie ciasta na cynamonki to góra 10 minut. Ciasteczka piecze się w piekarniku przez 12 minut. W tym czasie podrosną i apetycznie się zarumienią.
Przepis na kruche ciasteczka cynamonowe składa się z bardzo łatwych i szybkich kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – utarcie masła ze słodzikiem i zmiksowanie z jajkami i ekstraktem waniliowym
- 3. krok – połączenie masy ze składnikami suchymi
- 4. krok – uformowanie ciasteczek cynamonowych i ułożenie ich na blasze do pieczenia
- 5. krok – upieczenie cynamonek w piekarniku
Jak podawać cynamonki z mąki kokosowej?
Kruche ciasteczka cynamonowe z mąki kokosowej to propozycja na pyszny i dietetyczny deser. Cynamonki rewelacyjnie smakują z kawą i herbatą. Sprawdzą się także jako słodka przekąska między posiłkami. Kilka ciasteczek można zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. Takie małe co nieco poprawi humor w ciągu dnia.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 3/4 szklanki erytrytolu
- 1/2 szklanki mielonej łuski babki płesznik
- 100 g masła
- 2 jaja
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki winianu potasu (kamień winny)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę kokosową, babkę płesznik, winian potasu, sodę oczyszczoną, gumę ksantanową, cynamon i szczyptę soli. Wymieszać.
- Masło utrzeć z erytrytolem. Wbić jajka i dodać ekstrakt waniliowy. Miksować do połączenia składników.
- Cały czas miksując, stopniowo wsypywać suche składniki. Miksować, aż powstanie gładkie ciasto.
- Ciasto podzielić na porcje wielkości orzechów włoskich. Uformować kulki, a następnie spłaszczyć je i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 12 minut, aż zaczną się rumienić na brzegach.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć do metalowej puszki na ciastka lub zamykanego pojemnika.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę.