Kruche ciasteczka cytrynowe - słodko-kwaśna przyjemność
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Delikatne, kruchutkie ciasteczka z intensywnym w smaku, cytrynowy środkiem. Ta mieszanka smaków może uzależnić.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kostka masła
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka - 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 proc.
- 2 cytryny
- 4 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać na piasek. Dodać cukier, żółtka i śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
- Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
- Cytrynę wyszorować, obrać i pokroić w cienkie plastry. Każdy z nich obtoczyć w cukrze.
- Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość do 5 mm. Za pomocą 2 różnej wielkości foremek o tym samym kształcie wyciąć spody (pełne) i wierzchy ciastek (z otworem).
- Na pełnych spodach ciastek ułożyć po plasterku cytryny. Przykryć wierzchem z otworem w środku i delikatnie skleić brzegi górnej i dolnej warstwy ciasta.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec ok 20 min. Wyjąć z pieca, przestudzić i brzegi posypać cukrem pudrem.