Kołaczki - prościutkie ciasteczka z ciasta półkruchego z dżemem
2022-01-22
łatwy
20 min
8
Kołaczki to niepozorne z wyglądu ciasteczka, które uprzyjemnią nawet najbardziej słotny wieczór. Idealne do herbatki, na babskie spotkanie lub deser dla rodziny. Przygotowuje się je łatwo i szybko i zawsze wychodzą.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki
- 2 opakowania serka śmietankowego Philadelphia
- 1 kostka masła masła
- 1 żółtko
- cukier puder do posypania
- ulubiona konfitura lub dżem
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać na stolnicę. Schłodzone masło zetrzeć szybko na tarce o dużych oczkach dodać do mąki i wymieszać.
- Dodać żółtko i ser, wymieszać i zagnieść szybko jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki lub 10 min do zamrażarki.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm, pokroić w kwadraty, na każdy z nich pożyć łyżeczkę dżemu, dwa rogi ciasteczka podnieć i skleić ze sobą.
- Ciastka piec na wyłożonej papierem blasze, ok 20 minut w 200 st. C. Podawać posypane cukrem pudrem.
Adrianna Ostaszewska - kruche ciasteczko