Kołaczki - prościutkie ciasteczka z ciasta półkruchego z dżemem

Kołaczki
Autor: Shutterstock Kołaczki to bardzo łatwe w przygotowaniu ciasteczka
łatwy
20 min
8

Kołaczki  to niepozorne z wyglądu ciasteczka, które uprzyjemnią nawet najbardziej słotny wieczór. Idealne do herbatki, na babskie spotkanie lub deser dla rodziny. Przygotowuje się je łatwo i szybko i zawsze wychodzą.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 opakowania serka śmietankowego Philadelphia
  • 1 kostka masła masła
  • 1 żółtko
  • cukier puder do posypania
  • ulubiona konfitura lub dżem

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać na stolnicę. Schłodzone masło zetrzeć szybko na tarce o dużych oczkach dodać do mąki i wymieszać.
  • Dodać żółtko i ser, wymieszać i zagnieść szybko jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki lub 10 min do zamrażarki.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm, pokroić w kwadraty, na każdy z nich pożyć łyżeczkę dżemu, dwa rogi ciasteczka podnieć i skleić ze sobą.
  • Ciastka piec na wyłożonej papierem blasze, ok 20 minut w 200 st. C. Podawać posypane cukrem pudrem.
Adrianna Ostaszewska - kruche ciasteczko

Galeria: pyszne i proste ciastka i ciasteczka

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej