Już nie kupuję babeczek z budyniem. Robię je z 5 składników w kilka minut

babeczki z ciasta francuskiego z budyniem
Autor: Shutterstock Weź ciasto francuskie i zrób budyń. Tak pysznych babeczek jeszcze nie jadłeś.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Czy z ciasta francuskiego można zrobić babeczki? Tak! Dzięki temu przepisowi przygotowanie słodkiej przekąski jest o wiele łatwiejsze i szybsze. Ten przepis to gratka nie tylko dla fanów babeczek. Pyszne babeczki z ciasta francuskiego z budyniem robi się błyskawicznie. To ekspresowy przepis na deser lub słodką przekąskę. Zobaczcie, jak zrobić obłędne babeczki budyniowe.

Z czego zrobić babeczki budyniowe?

Do przygotowania całej blachy pełnej wyśmienitych babeczek budyniowych potrzebne są proste i niedrogie składniki. Są zawsze w sklepach, więc wyborne babeczki można robić przez cały rok i serwować na różne okazje. Na liście składników znalazło się tylko pięć popularnych składników:

Jak zrobić babeczki budyniowe?

Rozpływające się w ustach babeczki, które wypełnione są pysznym i słodkim budyniem waniliowym, robi się łatwo i szybko. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc nikogo nie spotkają przykre niespodzianki. Z tym sprawdzonym przepisem wyśmienite babeczki z ciasta francuskiego udadzą się za pierwszym razem.

Jak więc upiec domowe babeczki budyniowe, które zachwycają pysznym smakiem? Przepis składa się z paru bardzo łatwych kroków.

  • 1. krok – przygotowanie budyniu
  • 2. krok – wykrojenie okręgów z ciasta francuskiego
  • 3. krok – wyłożenie ciastem francuskim foremek na babeczki i nałożenie budyniu
  • 4. krok – upieczenie budyniowych babeczek w piekarniku

Jak zrobić nadzienie budyniowe do babeczek?

Sekretem tych znakomitych babeczek z ciasta francuskiego jest nadzienie. Przygotowuje się je z budyniu. Przepis na nadzienie do babeczek jest bardzo łatwe. Najpierw należy rozrobić proszek budyniowy z cukrem w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko gotuje się z dodatkiem masła. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlewa się rozrobiony budyń z cukrem. Składniki należy podgrzewać i mieszać, aż się połączą i powstanie aksamitny budyń. Rondelek z budyniem do nadziania babeczek należy zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć do foremek wyłożonych ciastem francuskim.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem. Pozostałe mleko przelać do rondelka, dodać masło i zagotować.
  • Wlać rozrobiony budyń. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się połączą, a budyń stanie się gęsty. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Z ciasta francuskiego za pomocą foremki wykroić okręgi. Powinny być nieco większe niż foremki na babeczki.
  • Ciastem wyłożyć foremki i nałożyć budyń. Ustawić na blasze.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec około 15 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Anna Szulc-Górska
więcej