Już nie kupuję babeczek z budyniem. Robię je z 5 składników w kilka minut
Dieta wegetariańska
Czy z ciasta francuskiego można zrobić babeczki? Tak! Dzięki temu przepisowi przygotowanie słodkiej przekąski jest o wiele łatwiejsze i szybsze. Ten przepis to gratka nie tylko dla fanów babeczek. Pyszne babeczki z ciasta francuskiego z budyniem robi się błyskawicznie. To ekspresowy przepis na deser lub słodką przekąskę. Zobaczcie, jak zrobić obłędne babeczki budyniowe.
Z czego zrobić babeczki budyniowe?
Do przygotowania całej blachy pełnej wyśmienitych babeczek budyniowych potrzebne są proste i niedrogie składniki. Są zawsze w sklepach, więc wyborne babeczki można robić przez cały rok i serwować na różne okazje. Na liście składników znalazło się tylko pięć popularnych składników:
- gotowe ciasto francuskie
- budyń waniliowy w proszku
- mleko
- masło
- cukier
Jak zrobić babeczki budyniowe?
Rozpływające się w ustach babeczki, które wypełnione są pysznym i słodkim budyniem waniliowym, robi się łatwo i szybko. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc nikogo nie spotkają przykre niespodzianki. Z tym sprawdzonym przepisem wyśmienite babeczki z ciasta francuskiego udadzą się za pierwszym razem.
Jak więc upiec domowe babeczki budyniowe, które zachwycają pysznym smakiem? Przepis składa się z paru bardzo łatwych kroków.
- 1. krok – przygotowanie budyniu
- 2. krok – wykrojenie okręgów z ciasta francuskiego
- 3. krok – wyłożenie ciastem francuskim foremek na babeczki i nałożenie budyniu
- 4. krok – upieczenie budyniowych babeczek w piekarniku
Jak zrobić nadzienie budyniowe do babeczek?
Sekretem tych znakomitych babeczek z ciasta francuskiego jest nadzienie. Przygotowuje się je z budyniu. Przepis na nadzienie do babeczek jest bardzo łatwe. Najpierw należy rozrobić proszek budyniowy z cukrem w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko gotuje się z dodatkiem masła. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlewa się rozrobiony budyń z cukrem. Składniki należy podgrzewać i mieszać, aż się połączą i powstanie aksamitny budyń. Rondelek z budyniem do nadziania babeczek należy zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć do foremek wyłożonych ciastem francuskim.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 szklanki mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem. Pozostałe mleko przelać do rondelka, dodać masło i zagotować.
- Wlać rozrobiony budyń. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się połączą, a budyń stanie się gęsty. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Z ciasta francuskiego za pomocą foremki wykroić okręgi. Powinny być nieco większe niż foremki na babeczki.
- Ciastem wyłożyć foremki i nałożyć budyń. Ustawić na blasze.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec około 15 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.