Jak zrobić krakowskie pierniczki? [przepis]
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Krakowskie pierniczki mogą być uroczą ozdobą choinki lub pyszną świąteczną przekąską. Ciasteczka możemy polukrować lub posypać cukrem. Podajemy przepis na aromatyczne, świąteczne pierniczki krakowskie.
Polecamy również inne, regionalne przepisy na świąteczne pierniczki: Pierniczki toruńskie, Pierniczki kujawskie z miodem i z rumem oraz Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający.
Sprawdź również >>> Pierniczki - Świąteczny raj dla podniebienia
SKŁADNIKI
- 500 g miodu
- 500 g masła
- 500 g cukru
- 1,5 kg mąki
- 6 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka przyprawy korzennej lub przyprawy do pierników (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
- skórka z jednej pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niego cukier, a następnie miód. Całość cały czas mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
- Dodajemy przyprawę korzenną oraz skórkę startą z jednej pomarańczy. Mieszankę studzimy.
- Miksujemy jajka. Do mąki wsypujemy proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, a do nich wlewamy mieszankę z jajek. Łączymy to z wystudzona wcześniej masą z miodu, cukru i masła, mieszamy.
- Tak przygotowane ciasto na pierniczki odstawiamy w naczyniu w chłodne miejsce (nawet na kilka dni przed wypiekiem ciasteczek). Ciasto na pierniczki świąteczne powinno być twarde.
- Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy. Jeśli się klei, podsypujemy mąką. Wycinamy z niego najlepiej różnorodne formy ciasteczek. Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. ok. 180°C przez pół godziny, do ich zarumienienia.
- Pierniczki krakowskie dowolnie zdobimy: lukrujemy, polewamy czekoladą i posypujemy cukrem. Pierniczki można również ozdobić według porad zamieszczonych w galerii zdjęć.