Idealnie kruche ciasteczka orzechowe. Bez mąki pszennej i białego cukru

ciasteczka orzechowe
Autor: Shutterstock Domowe ciasteczka orzechowe zrobisz błyskawicznie w 3 krokach.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Domowe ciasteczka orzechowe zachwycają pysznym smakiem i cudownym aromatem, który nęci kubki smakowe już w czasie pieczenia. Są łatwe do samodzielnego przygotowania i robi się je tylko z czterech składników, które są w sklepach przez cały rok. Zobaczcie, jak zrobić wyśmienite ciasteczka orzechowe, które oczarują aromatem, a po chwili zachwycą smakiem.

Jakie orzechy do ciastek?

Domowe ciasteczka orzechowe są nie tylko pyszne. Do ich przygotowania potrzebne są tylko cztery proste składniki. Wszystkie produkty można kupić w prawie każdym sklepie bez względu na porę roku. Na liście składników próżno szukać mąki pszennej czy białego cukru. Te składniki zostały zastąpione innymi produktami, które zawierają cenne składniki odżywcze i bez obaw można je spożywać na diecie odchudzającej.

Składnikiem, który nadaje domowym ciasteczkom pysznego smaku i super aromatu, są orzechy. Można wykorzystać orzechy włoskie, laskowe lub ziemne. Sprawdzą się też migdały, ale ciasteczka będą miały inny smak. Ciasteczka pysznie smakują, jeżeli do ciasta doda się mieszankę orzechów. Zyskają nie tylko intensywny aromat, ale i wyrazisty orzechowy smak.

Aby przygotować domowe ciasteczka orzechowe, potrzebne są tylko cztery produkty takie jak:

Jak zrobić domowe ciasteczka orzechowe?

Doskonałe kruche ciasteczka z dodatkiem orzechów robi się łatwo i dość szybko. Przepis nie jest skomplikowany. Nawet jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście ciastek w domu, z tym przepisem udadzą się za pierwszym razem i będą smakować wybornie.

Jak więc przygotować kruche domowe ciasteczka o smaku orzechów? Przepis składa się z kilku banalnie prostych kroków.

  • 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta i schłodzenie go w lodówce
  • 2. krok – uformowanie ciasteczek orzechowych
  • 3. krok – upieczenie ciasteczek orzechowych w piekarniku

Jak upiec ciasteczka orzechowe?

W tym przepisie pyszne domowe ciasteczka wzbogacone orzechami piecze się w piekarniku. Układa się je na blasze wyłożonej pergaminem i wstawia do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni. Po 20 minutach ciasteczka orzechowe są gotowe. Po ostygnięciu można je serwować jako dodatek do kawy lub herbaty. Świetnie smakują jako słodka przekąska w ciągu dnia, która poprawi humor.

SKŁADNIKI

  • 240 g mąki orkiszowej
  • 200 g zimnego masła
  • 110 g zmielonych orzechów
  • 50 g ksylitolu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć pokrojone w kostkę masło. Wsypać mąkę i ksylitol. Dodać orzechy. Wymieszać, a następnie energicznie zagnieść ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Schłodzone ciasto podzielić na 3 części. Z każdej części odrywać po kawałku ciasta i formować kuleczki, a następnie spłaszczać je dłoniach. Na wierzchu zrobić wzorki za pomocą widelca.
  • Ciasteczka ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż staną się rumiane.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej