Idealna przekąska na diecie. Słodkie ciastka owsiane pokochają wszyscy

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Dieta wcale nie musi od razu oznaczać definitywnego końca słodkich przyjemności. Trzeba jednak lepiej patrzeć na to, które z nich wybieramy. Jeśli więc najdzie nas ochota na coś słodkiego, najlepszym wyborem będą te ciasteczka owsiane. Nie tylko zaspokoją nasz apetyt na słodkości, ale przy okazji pozwolą nam dalej dążyć do naszych fitnessowych celów.
Czy ciasteczka owsiane są zdrowe? Sprawdzamy
Wiele osób myśli, że wraz z rozpoczęciem diety musi pożegnać się ze wszelkimi słodkościami. Niekoniecznie jest to jednak prawda. Co prawda trzeba zwrócić większą uwagę na to co i ile jemy, jednak wciąż czasami możemy pozwolić sobie na zaspokojenie słodyczowej ochoty.
Pomóc w tym mogą te przepyszne ciasteczka owsiane, które świetnie sprawdzą się jako przekąska pomiędzy posiłkami. W końcu płatki owsiane zawierają całą masę błonnika, który nie tylko wspiera procesy trawienne, ale pomaga również w kontrolowaniu apetytu.
Również rodzynki mają swoją rolę, jaką jest dostarczenie energii i poprawa metabolizmu. Słonecznik z drugiej strony jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych i witaminy E. Dzięki jajku dostarczymy sobie białka, a miód wzmacnia serce, koi nerwy i ma właściwości antybakteryjne.
Szybkie fit ciasteczka. Te sprawdzą się idealnie
Przygotowanie tych ciasteczek jest niezwykle proste. Wystarczy namoczyć rodzynki w gorącej wodzie, a następnie osuszyć i posiekać. Następnie mieszamy je z mąką, płatkami owsianymi, słonecznikiem i miodem.
Dodajemy jajko i mieszamy aż masa będzie lepka. Za pomocą łyżki wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy w 170 przez około 15-20 minut.
SKŁADNIKI
- 40 gram płatków owsianych
- 4 łyżki mąki owsianej
- 1 łyżka słonecznika
- jajko
- 1 łyżka rodzynek suszonych
- 3 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut.
- Kiedy już zmiękną, odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą.
- Osuszone rodzynki drobno siekamy.
- W misce mieszamy płatki, mąkę, słonecznik, rodzynki i miód.
- Dodajemy jajko i mieszamy aż do całkowitego połączenia się składników.
- Za pomocą łyżki formujemy ciasteczka i układamy je na papierze do pieczenia.
- Ciasteczka pieczemy przez 15-20 minut, aż się lekko zarumienią.