Fińskie ciasteczka z syropem cukrowym. Kruchy deser do kawy i herbaty

fińskie ciasteczka z syropem cukrowym
Autor: Shutterstock
łatwy
90 min
12

Pyszne i słodkie fińskie ciasteczka to super dodatek do kawy lub herbaty. Świetnie smakują również z mlekiem. Można robić je przez cały rok i zawsze będą smakować. Przepis na ten oryginalny deser z Finlandii jest łatwy, a przygotowanie dość szybkie. Oto łatwy przepis na kruche ciasteczka fińskie z dodatkiem syropu cukrowego.

Jak zrobić fińskie ciasteczka?

Pierwszym krokiem jest przygotowanie kruchego ciasta z mąki pszennej, masła, żółtka, cukru i cukru z prawdziwą wanilią. Ważnym składnikiem ciasta jest syrop cukrowy, który nadaje oryginalnego smaku. Zagniecione ciasto chłodzi się w lodówce pół godziny. Następnie należy je podzielić na sześć równych części i każdą z nich rozwałkować na placek, a następnie przełożyć na blachę i pokroić w paski. Blachę wstawia się do piekarnika i piecze około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. W ten sposób należy upiec każdy placek.

Przepis na fińskie ciasteczka

  • To łatwy przepis na kruche ciasteczka.
  • Przygotowanie ciasteczek jest dość szybkie.
  • Fiński deser robi się z kilku składników.
  • Do ciasta można użyć jasnego lub ciemnego syropu cukrowego. Oba produkty są dostępne w sklepach, ale można przygotować je własnoręcznie. Tu znajdziesz sprawdzony przepis na syrop cukrowy.
  • Ciasto wzbogacą przyprawy korzenne jak cynamon, kardamon lub imbir. Ciekawym dodatkiem jest też szczypta mielonego chili.
  • Za pomocą foremki z ciasta można wykroić różne kształty ciasteczek.
  • Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 225 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki syropu cukrowego
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodać żółtko i wlać syrop cukrowy. Ucierać do połączenia składników.
  • Stopniowo dodawać suche składniki i miksować, aż powstanie jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 6 równych części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt. Następnie przełożyć jeden placek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pokroić na cienkie paski. Można użyć foremek i wykroić ciasteczka w ulubionym kształcie.
  • Piec po jednym pokrojonym placku w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szulc-Górska
więcej