Fińskie ciasteczka z syropem cukrowym. Kruchy deser do kawy i herbaty
Pyszne i słodkie fińskie ciasteczka to super dodatek do kawy lub herbaty. Świetnie smakują również z mlekiem. Można robić je przez cały rok i zawsze będą smakować. Przepis na ten oryginalny deser z Finlandii jest łatwy, a przygotowanie dość szybkie. Oto łatwy przepis na kruche ciasteczka fińskie z dodatkiem syropu cukrowego.
Jak zrobić fińskie ciasteczka?
Pierwszym krokiem jest przygotowanie kruchego ciasta z mąki pszennej, masła, żółtka, cukru i cukru z prawdziwą wanilią. Ważnym składnikiem ciasta jest syrop cukrowy, który nadaje oryginalnego smaku. Zagniecione ciasto chłodzi się w lodówce pół godziny. Następnie należy je podzielić na sześć równych części i każdą z nich rozwałkować na placek, a następnie przełożyć na blachę i pokroić w paski. Blachę wstawia się do piekarnika i piecze około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. W ten sposób należy upiec każdy placek.
Przepis na fińskie ciasteczka
- To łatwy przepis na kruche ciasteczka.
- Przygotowanie ciasteczek jest dość szybkie.
- Fiński deser robi się z kilku składników.
- Do ciasta można użyć jasnego lub ciemnego syropu cukrowego. Oba produkty są dostępne w sklepach, ale można przygotować je własnoręcznie. Tu znajdziesz sprawdzony przepis na syrop cukrowy.
- Ciasto wzbogacą przyprawy korzenne jak cynamon, kardamon lub imbir. Ciekawym dodatkiem jest też szczypta mielonego chili.
- Za pomocą foremki z ciasta można wykroić różne kształty ciasteczek.
- Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 225 g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki syropu cukrowego
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodać żółtko i wlać syrop cukrowy. Ucierać do połączenia składników.
- Stopniowo dodawać suche składniki i miksować, aż powstanie jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 6 równych części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt. Następnie przełożyć jeden placek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pokroić na cienkie paski. Można użyć foremek i wykroić ciasteczka w ulubionym kształcie.
- Piec po jednym pokrojonym placku w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser.