Faworki: przepis na przysmak kuchni polskiej na tłusty czwartek

Faworki to słodki karnawałowy wypiek tradycyjnej kuchni polskiej, litewskiej oraz niemieckiej. Specjalnie wybijane ciasto, kroi się na niewielkie paski, przeplata i smaży w gorącym tłuszczu. Usmażone faworki, inaczej chrust, są kruche, lekkie i przepyszne. Najlepiej smakują przygotowane samodzielnie w domu!
2 szklanki mąki
4 żółtka Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?
łyżka spirytusu lub octu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
mały kubeczek gęstej kwaśnej śmietany
olej do smażenia
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mąkę wysyp na stolnicę i zrób w niej dołek.
Dodaj sól, cukier, żółtka, spirytus.
Mieszając widelcem wlej śmietanę.
Ciasto wyrób ręką, a następnie ubij drewnianym wałkiem.
Podziel na 3-4 części i rozwałkuj jedną z nich.
Ciasto pokrój radełkiem w prostokąty.
Każdy pasek natnij wzdłuż pośrodku i przewlecz przez otwór.
Smaż na gorącym tłuszczu z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.
Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.
Polecamy też:
Faworki lane - przepis dla niecierpliwych i zabieganych
Faworki na pianie: przepis na chrust nie wymagający ubijania
Faworki na piwie: przepis na karnawałowy chrust
Puszyste faworki na kefirze: przepis na rosyjskie taratuszki
Faworki z ziemniaków: przepis na przekąskę imprezową
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?