Faworki: przepis na przysmak kuchni polskiej na tłusty czwartek

Sandra Osińska
Faworki na tłusty czwartek
Autor: Shutterstock Faworki - chrupiące wypieki na tłusty czwartek.
łatwy
40 min
4

Faworki to słodki karnawałowy wypiek tradycyjnej kuchni polskiej, litewskiej oraz niemieckiej. Specjalnie wybijane ciasto, kroi się na niewielkie paski, przeplata i smaży w gorącym tłuszczu. Usmażone faworki, inaczej chrust, są kruche, lekkie i przepyszne.  Najlepiej smakują przygotowane samodzielnie w domu!

Polecamy też:

Faworki lane - przepis dla niecierpliwych i zabieganych

Kruche faworki ze śmietaną

Faworki na pianie: przepis na chrust nie wymagający ubijania

Faworki na piwie: przepis na karnawałowy chrust

Puszyste faworki na kefirze: przepis na rosyjskie taratuszki

Faworki z ziemniaków: przepis na przekąskę imprezową

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wysyp na stolnicę i zrób w niej dołek.
  • Dodaj sól, cukier, żółtka, spirytus.
  • Mieszając widelcem wlej śmietanę.
  • Ciasto wyrób ręką, a następnie ubij drewnianym wałkiem.
  • Podziel na 3-4 części i rozwałkuj jedną z nich.
  • Ciasto pokrój radełkiem w prostokąty.
  • Każdy pasek natnij wzdłuż pośrodku i przewlecz przez otwór.
  • Smaż na gorącym tłuszczu z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.
  • Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.
Sandra Osińska