Faworki: przepis na przysmak kuchni polskiej na tłusty czwartek [WIDEO]
2022-01-21
łatwy
40 min
4
Faworki to słodki karnawałowy wypiek tradycyjnej kuchni polskiej, litewskiej oraz niemieckiej. Specjalnie wybijane ciasto, kroi się na niewielkie paski, przeplata i smaży w gorącym tłuszczu. Usmażone faworki, inaczej chrust, są kruche, lekkie i przepyszne. Najlepiej smakują przygotowane samodzielnie w domu!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?
- łyżka spirytusu lub octu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- mały kubeczek gęstej kwaśnej śmietany
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wysyp na stolnicę i zrób w niej dołek.
- Dodaj sól, cukier, żółtka, spirytus.
- Mieszając widelcem wlej śmietanę.
- Ciasto wyrób ręką, a następnie ubij drewnianym wałkiem.
- Podziel na 3-4 części i rozwałkuj jedną z nich.
- Ciasto pokrój radełkiem w prostokąty.
- Każdy pasek natnij wzdłuż pośrodku i przewlecz przez otwór.
- Smaż na gorącym tłuszczu z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.
- Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek