Ewa Wachowicz piecze wyjątkowe ciasteczka amerykańskie. Robię je zawsze na mikołajki

2025-12-02 10:54

Już 6 grudnia wypadają mikołajki. W tym dniu dzieci znajdują drobne upominki pod poduszką. Aby tegoroczne mikołajki były udane, warto upiec pyszne domowe ciasteczka amerykańskie według przepisu Ewy Wachowicz. Smakują wyśmienicie, ponieważ skrywają aż trzy rodzaje czekolady. Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz robi wyborne ciasteczka amerykańskie i skorzystajcie z jej sprawdzonego przepisu.

ciasteczka amerykańskie Ewy Wachowicz

i

Autor: Tatyanamago/ Shutterstock Na mikołajki upiecz amerykańskie ciasteczka. Skorzystaj z przepisu Ewy Wachowicz.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Z czego Ewa Wachowicz robi ciasteczka amerykańskie?

Pyszne domowe ciasteczka amerykańskie to jeden w wielu przepisów Ewy Wachowicz, który pojawił się w jej programie kulinarnym. Do ich przygotowania Miss Polski wykorzystuje łatwo dostępne produkty. Można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym bez względu na porę roku.

Co jest więc potrzebne, aby upiec wyśmienite domowe ciasteczka amerykańskie według przepisu Ewy Wachowicz? Lista niezbędnych produktów nie jest długa i obejmuje takie artykuły spożywcze jak:

  • składniki sypkie – mąka pszenna, cukier biały, trzcinowy i waniliowy, proszek do pieczenia i soda oczyszczona
  • składniki mokre – masło, jajka
  • dodatki – czekolada gorzka, mleczna i biała

Jak Ewa Wachowicz robi ciasteczka amerykańskie?

Jak każdy przepis Miss Polski, także i ta receptura jest łatwa, szybka i sprawdzona. Upieczenie w domu wyśmienitych ciasteczek amerykańskich nie jest trudne. Robi się je szybko i bez zbędnych utrudnień. Składniki łączy się w odpowiedniej kolejności za pomocą miksera, a resztę pracy wykona piekarnik. Najlepiej się o tym przekonać osobiście i upiec całą blachę pysznych i chrupiących ciasteczek amerykańskich z czekoladą, które świetnie sprawdzą się w mikołajki i w Boże Narodzenie.

Jak więc upiec wyborne domowe ciasteczka amerykańskie, tak jak robi to Ewa Wachowicz? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Do przygotowania tego słodkiego wypieku można zatrudnić całą rodzinę. Będzie to świetnie spędzony czas w gronie najbliższych.

  • 1. krok – roztopienie masła
  • 2. krok – zmiksowanie masła z cukrami i jajkami
  • 3. krok – połączenie masy ze składnikami suchymi
  • 4. krok – wymieszanie ciasta z posiekanymi czekoladami
  • 5. krok – uformowanie ciasteczek amerykańskich
  • 6. krok – upieczenie ciasteczek amerykańskich w piekarniku

Jak podawać ciasteczka amerykańskie?

W sklepach można kupić gotowe ciasteczka z dodatkiem czekolady. Nie ma co przepłacać i zdecydowanie lepiej jest zrobić je w domu. Idealnie kruche i pełne kawałeczków trzech różnych czekolad ciasteczka amerykańskie upieczone według przepisu Ewy Wachowicz to wyborny deser na każdą okazję. Świetnie sprawdzą się w mikołajki i podczas świąt Bożego Narodzenia. To równie dobry pomysł na słodki prezent pod poduszkę lub pod choinkę. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, pyszne ciasteczka amerykańskie można piec na okrągło. Na pewno szybko się nie znudzą.

SKŁADNIKI

  • 340 g mąki
  • 3 tabliczki czekolady białej, mlecznej i gorzkiej
  • 200 g masła
  • 120 g cukru białego
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do rondelka. Podgrzewać, aż zacznie się lekko przypalać i stanie się orzechowe. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Do miski przelać roztopione masło i wsypać cukier biały i trzcinowy. Utrzeć, ale cukier nie powinien się całkowicie rozpuścić.
  • Wbić jajka i wsypać cukier waniliowy. Zmiksować do połączenia.
  • Cały czas miksując, stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  • Dodać posiekane czekolady i wymieszać.
  • Z ciasta uformować kulki i ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć dłońmi.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 12 minut, aż ciasteczka staną się złociste.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku lub słoiku.
  • Podawać na mikołajki i w święta Bożego Narodzenia.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...