Domowe ciasteczka czekoladowe z dżemem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Samodzielne przygotowywanie ciasteczek może sprawić wiele radości. Warto poświęcić nieco czasu i wspólnie z dziećmi upiec domowe ciasteczka czekoladowe z dżemem. Są łatwe do zrobienia i pyszne. Znakomicie spełnią rolę rodzinnego podwieczorku.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- dżem
- 0,5 szklanki mleka
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść jednolite, elastyczne ciasto.
- Rozwałkować placek o grubości ok 2 cm i wyciąć niewielkie ciasteczka.
- W każdym ciasteczku zrobić dołek i włożyć tam odrobinę ulubionego dżemu.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciastka.
- Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.