Domowe bułeczki robię tylko z tym nadzieniem. Znikają, zanim ostygną

bułeczki orzechowe
Autor: Shutterstock Obłędnie orzechowe, idealne do kawy. Odkryj najłatwiejszy przepis na pyszne bułeczki.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Bułeczki orzechowe są pyszne, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest tak bardzo skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy kilka prostych składników i około pół godziny wolnego czasu. Nie wierzycie? Zobaczcie więc, jak zrobić doskonałe domowe bułeczki orzechowe. Poznajcie łatwy i szybki przepis na znakomitą domową słodką przekąskę.

Z czego zrobić bułeczki orzechowe?

Pyszne bułeczki po brzegi wypełnione orzechowym nadzieniem robi się prosto z kilku łatwo dostępnych składników. Dzięki temu, że wszystkie produkty można kupić w prawie każdym sklepie bez względu na porę roku, z przepisu można korzystać na okrągło.

Co więc jest potrzebne, aby upiec wyborne bułeczki nadziane orzechami? Na liście składników nie ma drożdży, ani proszku do pieczenia. Mimo to bułeczki są puszyste i wyjątkowo dobre. Aby upiec blachę domowych bułeczek orzechowych, potrzebne są takie produkty jak:

  • składniki do ciasta – mąka pszenna, masło, śmietana, cukier puder
  • składniki do nadzienia orzechowego – orzechy, mleko, cukier, cukier z wanilią

Jak zrobić nadzienie orzechowe?

Sekretem smaku tych smakowitych bułeczek jest obłędne nadzienie orzechowe. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Można wykorzystać jeden rodzaj orzechów lub mieszankę. Wystarczy podgrzać mleko i wsypać zmielone orzechy i pozostałe składniki. Kiedy mleko się zagotuje, należy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze chwilę, aż orzechowe nadzienie zgęstnieje. Po ostudzeniu można nakładać farsz z orzechów na ciasto i formować bułeczki.

Jak zrobić bułeczki orzechowe?

Doskonałe bułeczki bez drożdży wypełnione aromatycznym nadzieniem z orzechów smakują znakomicie. Warto skorzystać z tego przepisu, ponieważ bułeczki są łatwe, a ich przygotowanie nie jest czasochłonne. Przepis dobrze jest zapisać. Ten słodki wypiek jest nie tylko prosty, ale i uniwersalny. Pyszne domowe bułeczki orzechowe to rewelacyjny deser, dodatek do kawy lub słodka przekąska między posiłkami.

Jak więc upiec dużą blachę wyśmienitych bułeczek z dodatkiem nadzienia orzechowego? Z tym sprawdzonym przepisem bułeczki wyjdą za pierwszym razem i zachwycą mega orzechowym smakiem.

  • 1. krok – przygotowanie orzechowego nadzienia
  • 2. krok – wyrobienie ciasta
  • 3. krok – rozwałkowanie ciasta i nałożenie orzechowego nadzienia
  • 4. krok – zwinięcie ciasta w roladę i schłodzenie go w zamrażarce, aby łatwiej się kroiło
  • 5. krok – pokrojenie ciasta na mniejsze kawałki i ułożenie ich na blasze
  • 6. krok – upieczenie bułeczek orzechowych w piekarniku

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 30 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • Nadzienie orzechowe:
  • 200 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie, nerkowce)
  • 150 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować nadzienie orzechowe. Do rondelka przelać mleko i podgrzać. Kiedy mleko stanie się gorące, wsypać zmielone orzechy oraz cukier i cukier z wanilią. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż nadzienie nieco zgęstnieje. Często mieszać. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Do mąki dodać miękkie masło, cukier puder i śmietanę. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt i równomiernie wyłożyć na nie orzechowe nadzienie. Zwinąć w roladę.
  • Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na 15 minut.
  • Ciasto wyjąć z zamrażarki, odwiną z folii i pokroić na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż bułeczki zaczną się rumienić.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, na deser lub jako słodką przekąskę.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej