Domowe bułeczki robię tylko z tym nadzieniem. Znikają, zanim ostygną
Dieta wegetariańska
Bułeczki orzechowe są pyszne, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest tak bardzo skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy kilka prostych składników i około pół godziny wolnego czasu. Nie wierzycie? Zobaczcie więc, jak zrobić doskonałe domowe bułeczki orzechowe. Poznajcie łatwy i szybki przepis na znakomitą domową słodką przekąskę.
Z czego zrobić bułeczki orzechowe?
Pyszne bułeczki po brzegi wypełnione orzechowym nadzieniem robi się prosto z kilku łatwo dostępnych składników. Dzięki temu, że wszystkie produkty można kupić w prawie każdym sklepie bez względu na porę roku, z przepisu można korzystać na okrągło.
Co więc jest potrzebne, aby upiec wyborne bułeczki nadziane orzechami? Na liście składników nie ma drożdży, ani proszku do pieczenia. Mimo to bułeczki są puszyste i wyjątkowo dobre. Aby upiec blachę domowych bułeczek orzechowych, potrzebne są takie produkty jak:
- składniki do ciasta – mąka pszenna, masło, śmietana, cukier puder
- składniki do nadzienia orzechowego – orzechy, mleko, cukier, cukier z wanilią
Jak zrobić nadzienie orzechowe?
Sekretem smaku tych smakowitych bułeczek jest obłędne nadzienie orzechowe. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Można wykorzystać jeden rodzaj orzechów lub mieszankę. Wystarczy podgrzać mleko i wsypać zmielone orzechy i pozostałe składniki. Kiedy mleko się zagotuje, należy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze chwilę, aż orzechowe nadzienie zgęstnieje. Po ostudzeniu można nakładać farsz z orzechów na ciasto i formować bułeczki.
Jak zrobić bułeczki orzechowe?
Doskonałe bułeczki bez drożdży wypełnione aromatycznym nadzieniem z orzechów smakują znakomicie. Warto skorzystać z tego przepisu, ponieważ bułeczki są łatwe, a ich przygotowanie nie jest czasochłonne. Przepis dobrze jest zapisać. Ten słodki wypiek jest nie tylko prosty, ale i uniwersalny. Pyszne domowe bułeczki orzechowe to rewelacyjny deser, dodatek do kawy lub słodka przekąska między posiłkami.
Jak więc upiec dużą blachę wyśmienitych bułeczek z dodatkiem nadzienia orzechowego? Z tym sprawdzonym przepisem bułeczki wyjdą za pierwszym razem i zachwycą mega orzechowym smakiem.
- 1. krok – przygotowanie orzechowego nadzienia
- 2. krok – wyrobienie ciasta
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta i nałożenie orzechowego nadzienia
- 4. krok – zwinięcie ciasta w roladę i schłodzenie go w zamrażarce, aby łatwiej się kroiło
- 5. krok – pokrojenie ciasta na mniejsze kawałki i ułożenie ich na blasze
- 6. krok – upieczenie bułeczek orzechowych w piekarniku
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie orzechowe:- 200 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie, nerkowce)
- 150 ml mleka
- 40 g cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować nadzienie orzechowe. Do rondelka przelać mleko i podgrzać. Kiedy mleko stanie się gorące, wsypać zmielone orzechy oraz cukier i cukier z wanilią. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż nadzienie nieco zgęstnieje. Często mieszać. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Do mąki dodać miękkie masło, cukier puder i śmietanę. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt i równomiernie wyłożyć na nie orzechowe nadzienie. Zwinąć w roladę.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na 15 minut.
- Ciasto wyjąć z zamrażarki, odwiną z folii i pokroić na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż bułeczki zaczną się rumienić.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, na deser lub jako słodką przekąskę.