Do muffinek dodaje te dwa składniki. Wychodzą aromatyczne i puszyste

Do muffinek dodaje te dwa składniki. Wychodzą aromatyczne i puszyste
Autor: Shutterstock.com Do muffinek dodaje te dwa składniki. Wychodzą aromatyczne i puszyste
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Pięknie pachną, świetnie wyglądają i są proste w przygotowaniu. Te cytrynowe muffinki z makiem sprawdzą się idealnie na śniadanie, przekąskę czy jako podwieczorek. Muffinki wychodzą niezwykle wilgotne i aromatyczne. To ciekawa alternatywa dla zwykłych muffinek.

Sprawdzą się na śniadanie i przekąskę. Te muffinki świetnie smakują

Cytrynowe muffinki z makiem to przekąska idealna. Proste w przygotowaniu, pełne aromatu i proste w przygotowaniu, a mimo to mają swój charakter. To idealne połączenie świeżości cytryny z lekko orzechową nutą maku. Maślanka sprawia, że nasze muffinki wychodzą puszyste i delikatne.

Muffinki te są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy na początku połączyć ze sobą suche składniki, a w osobnej misce mieszamy ze sobą wilgotne składniki. Następnym krokiem jest połączenie ze sobą dokładnie mokrych oraz suchych składników. Ciasto następnie przekładamy do foremek i pieczemy.

Nasze muffinki wychodzą sycące, ale wciąż lekkie. Świetnie sprawdzą się zarówno do kawy, jak i herbaty czy na śniadanie. Nie zawierają dużo cukru, są łatwe do przygotowania i nie kruszą się, dzięki czemu możemy je jeść bez dużego bałaganu.

Jeśli chcemy możemy nieco je zmodyfikować. Świetnie sprawdzi się tu polewa lub cukier cytrynowy. Możemy również użyć roztopionego masła zamiast oleju. A jeśli chcemy przenieść je na kolejny poziom możemy włożyć do środka łyżeczką dżemu cytrynowego lub białej czekolady.

SKŁADNIKI

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki maku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 150 ml maślanki lub kefiru
  • sok i skórka z 1 dużej cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
  • W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia i sól.
  • W osobnej roztrzepujemy jajka, olej, maślankę, sok i skórkę cytryny oraz wanilię.
  • Suche składniki mieszamy z mokrymi, mieszając do połączenia składników.
  • Ciasto przekładamy do foremek.
  • Pieczemy około 20 minut.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej