Zapomnij o truskawkowym i z czarnej porzeczki. W tym sezonie dżem zrób z tych egzotycznych owoców
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Coraz więcej osób samodzielnie przygotowuje przetwory. Marynowane warzywa i grzyby czy przysmaki z dojrzewających w letnim słońcu owoców to pyszne i zdrowe zapasy na zimę. W tym sezonie warto sprawdzić przepis na dżem z cytryn. Jest pyszny, łatwy i szybki. Zobaczcie, jak zrobić dżem cytrynowy i poznajcie inne jego zalety.
Co można zrobić z dużą ilością cytryny?
Cytryny to egzotyczne owoce, które prawdopodobnie pochodzą z Chin, a do Europy trafiły w czasach średniowiecza. Wyróżniają się świeżym i kwaśnym smakiem oraz korzystnym wpływem na zdrowie. To skarbnica witaminy C, E i z grupy B. Są bogate w antyoksydanty, błonnik, beta-karoten, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryny wzmacniają odporność. Sprawdzają się jako naturalny lek w problemach z trawieniem i pozytywnie działają na pracę wątroby. Dobrze jest jeść je na diecie odchudzającej. Wspomagają zrzucanie zbędnych kilogramów i usuwają toksyny z organizmu. Cytryny poprawiają kondycję skóry i rozjaśniają przebarwienia.
Cytryna to ważny składnik wielu potraw mięsnych, dodatek do ryb czy słodkich wypieków. Mało kto wie, że z cytryn można zrobić doskonały domowy dżem. Jest pyszny, orzeźwiający i zdrowy. Z przepisu warto skorzystać, zwłaszcza jeżeli macie dużo cytryn i nie wiecie, jak je wykorzystać.
Jak zrobić dżem z cytryn?
Wyśmienity dżem cytrynowy to hit tegorocznego sezonu na domowe przetwory. Przepis nie jest trudny i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Jego zaletą jest to, że dżem można robić przez cały rok, ponieważ wszystkie potrzebne składniki są w sklepach w ciągłej sprzedaży. Po przygotowaniu dżemu z cytryn słoików nie trzeba pasteryzować. Wystarczy je mocno zakręcić i wstawić do kuchennej szafki lub spiżarni.
Jak więc zrobić słoik wybornego i orzeźwiającego dżemu z cytryn? Przepis jest nie tylko łatwy, ale i w miarę szybki.
- 1. krok – otarcie skórki z cytryn, obranie i pokrojenie owoców
- 2. krok – gotowanie cytryn i otartej skórki z wodą przez 10 minut
- 3. krok – wyspanie cukru i gotowanie dżemu pół godziny
- 4. krok – przełożenie gorącego dżemu do czystych słoików
Jak podawać dżem z cytryn?
Dżem cytrynowy to nowość na rodzimym rynku domowych przetworów z owoców. Zwykle dżemy robi się z truskawek, malin czy czarnej porzeczki, ale ten z cytryn to tegoroczny hit, który ma wszechstronne zastosowanie. Jego pyszny i orzeźwiający smak idealnie łączy się z pieczywem. Można wykorzystać go do domowych ciast czy podać jako dodatek do naleśników lub placków. Jedna łyżeczka dżemu z cytryn to również pyszny dodatek do zimowej herbaty, która rozgrzeje i pobudzi do działania.
SKŁADNIKI
- 700 g cytryn
- 600 g cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytryny umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Z dwóch sztuk zetrzeć skórkę. Wszystkie cytryny obrać i usunąć błonki. Miąższ pokroić w kostkę i usunąć pestki.
- Do rondelka przełożyć cytryny i otartą skórkę. Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut.
- Wsypać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Gotować około 30 minut do momentu, aż dżem zacznie gęstnieć.
- Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać.
- Dżem przełożyć do czystych i suchych słoików. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce. Po otwarciu wstawić do lodówki.
- Podawać jako dodatek do pieczywa, naleśników, placków, ciast czy herbaty.