Cytrynowa rozkosz w ekspresowym tempie. Te ciastka rozpływają się w ustach

Kruche, maślane, delikatne i pięknie pachnące cytryną - to ciasteczka, które skradną twoje serce po jednym gryzie. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste i poradzi sobie z nim nawet amator cukiernictwa. Wystarczy zaledwie kilka składników do tej cytrynowej rozkoszy.
Wspaniale cytrynowe kruche ciasteczka. Smak nas rozkocha
Kruche ciasteczka, które rozpływają się wręcz w ustach i zachwycają swoim cytrynowym aromatem. Dzięki dużej ilość masła i braku białka nasze ciasteczka są przyjemnie kruche. Dodanie do ciasteczek zarówno soku z cytryny jak i startej skórki, sprawia, że mają one bardzo głęboki aromat. Wszystko dlatego, że w skórce znajdują się olejki eteryczne, które dodają cytrusowej świeżości i lekkości.
Czemu trzeba chłodzić kruche ciasto? To ważny punkt przepisu
Podczas przygotowywania ciasta nie powinniśmy pomijać chłodzenia ciasta. Dzięki tej jednej rzeczy staje się ono bardziej zwarte i jest o wiele łatwiejsze do rozwałkowywania, a nasze ciastka zachowują swój kształt podczas pieczenia.
Choć lukier nie jest pozycją obowiązkową w tych ciastkach nie powinniśmy go pomijać. Jest on bowiem nie tylko dekoracją, ale również prawdziwym dodatkiem smakowym. Jeśli chcemy się trochę pobawić kolorami, możemy dodać do niego barwnik spożywczy, by nadać im ciekawego, kolorowego wyglądu.
SKŁADNIKI
- Składniki na ciasteczka:
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- starta skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- Składniki na lukier cytrynowy:
- 150 g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zimne masło kroimy w kostkę, a następnie ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Dodajemy żółtko oraz skórkę i sok z cytryny.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Dodajemy stopniowo przesianą mąkę z solą.
- Zagniatamy ciasto, aż do połączenia się składników.
- Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na mniej więcej 30-60 minut.
- Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkowujemy ja na grubość około 5 mm.
- Wycinamy ciasteczka za pomocą foremek.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut.
- Kiedy ciastka ostygną, zabieramy się za lukier.
- Cukier puder przesiewamy do miski.
- Dodajemy sok z cytryny i mieszamy, aż do uzyskania lukru.
- Dekorujemy ciasteczka i odstawiamy do stwardnienia.