Ciasteczka Thumbprint, czyli odcisk palca. Drobna wielka przyjemność

Ciasteczka odcisk palca
Autor: Shutterstock Ciasteczka odcisk palca to drobne słodkie przekąski z kruchego ciasta z odrobina słodkiego nadzienia..
łatwy
30 min
10

Ciasteczka Thumbprint to drobna przekąska na słodko. Pyszne, intensywnie maślane kruche ciasteczko może zawierać nadzienie z ulubionego dżemu, słodkiego kremu lub twarożku. Może być też udekorowane siekanymi bakaliami. U nas to obowiązkowy składnik ciasteczkowego słoja na święta. Jak zrobić słodkie odciski palców? Bardzo prosto!

SKŁADNIKI

  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki białego cukru
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 duże żółtko
  • 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki dżemu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej, aby zmiękło w temperaturze pokojowej.
  • Miękkie masło włóż do miski i utrzyj na jasną i puszystą masę.
  • Następnie do ubitego masła dodaj oba rodzaje cukru i zmiksuj na dużych obrotach do połączenia składników.
  • Następnie dodaj żółtko i ponownie wymieszaj.
  • W drugiej misce wymieszaj mąkę ze skrobią i solą.
  • Wymieszane suche składniki dodawaj partiami do masy maślanej i miksuj na niskich obrotach do połączenia.
  • Ciasto będzie suche i grudkowate, więc jeśli mikser nie będzie się sprawdzał można dokończyć wyrabianie ręcznie.
  • Gdy ciasto zrobi się jednolite należy uformować je w kulki wielkości łyżeczki od herbaty. Kuleczki powinny być bardzo dokładnie wyrobione i zrolowane na gładko.
  • Kuleczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce zostawiając między nimi 2-3 cm odstępy.
  • Kciukiem lub łyżeczką od herbaty zrób delikatne wgłębienia na środku ciasteczek.
  • Wstaw blaszkę z ciasteczkami na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij schłodzone ciastka.
  • Dżem wstaw na 1-2 minuty do mikrofalówki lub podgrzej w rondelku, rzadkim dżemem napełnij zagłębienia ciasteczek.
  • Piecz w 190 st C przez 10 minut. Wyjmij blaszkę z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Jak zrobić kruche ciasteczka?

Ciasta i ciasteczka świąteczne na Wigilię i Boże Narodzenie: 12 nowych przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej