Ciasteczka pina colada. Mała wielka przyjemność na co dzień

Ciasteczka pina colada
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
8

Muszę przyznać, że do tych ciasteczek mam wyjątkową słabość. Są pyszne, jednocześnie chrupiące i lekko wilgotne, o intensywnym kokosowo-ananasowym posmaku. Jeśli mam chęć dodatkowo je podkręcić dodaję do masy 1-2 łyżki dobrego rumu. Ale nie jest to konieczne. Ciasteczka te są idealnym dodatkiem do popołudniowej herbatki, ich słodycz zawsze poprawia humor.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka oleju kokosowego
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka siekanych orzechów pekan
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 puszka ananasów
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ananasa odsączam z zalewy i kroje drobniutko lub krótko rozdrabniam w malakserze.
  • Olej kokosowy w postaci płynnej ucieram na jasną, puszysta masę z oboma rodzajami cukru.
  • Następnie dodaję po 1 jajku co około 1 minutę. Do połączonej masy dodaje ananasa i wanilie. Mieszam.
  • Mąkę przesiewam do drugiej miski, mieszam z proszkiem do pieczenia, sola i i sodą.
  • Mąkę dodaje porcjami do masy i dokładnie miksuję. Na koniec wrzucam posiekane orzechy oraz kokosa.
  • Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce formuję łyżka okrągłe ciasteczka.
  • Najwygodniej jest wyłożyć czubata łyżkę masy na papier i kolistymi ruchami łyżki delikatnie je spłaszczyć.
  • Piec w temperaturze 180 st. C przez 10-15 minut. Zdjąć z blaszki, wystudzić na kratce.
Ananas – dlaczego warto go jeść?

Galeria: Ciastka i ciasteczka, czyli przyjemność na jeden kęs

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej