Ciasteczka pina colada. Mała wielka przyjemność na co dzień
2022-09-30

łatwy
30 min
8
Muszę przyznać, że do tych ciasteczek mam wyjątkową słabość. Są pyszne, jednocześnie chrupiące i lekko wilgotne, o intensywnym kokosowo-ananasowym posmaku. Jeśli mam chęć dodatkowo je podkręcić dodaję do masy 1-2 łyżki dobrego rumu. Ale nie jest to konieczne. Ciasteczka te są idealnym dodatkiem do popołudniowej herbatki, ich słodycz zawsze poprawia humor.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka oleju kokosowego
- 1 szklanka cukru białego
- 1 szklanka cukru brązowego
- 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 duże jajka
- 1 szklanka siekanych orzechów pekan
- 2 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 puszka ananasów
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ananasa odsączam z zalewy i kroje drobniutko lub krótko rozdrabniam w malakserze.
- Olej kokosowy w postaci płynnej ucieram na jasną, puszysta masę z oboma rodzajami cukru.
- Następnie dodaję po 1 jajku co około 1 minutę. Do połączonej masy dodaje ananasa i wanilie. Mieszam.
- Mąkę przesiewam do drugiej miski, mieszam z proszkiem do pieczenia, sola i i sodą.
- Mąkę dodaje porcjami do masy i dokładnie miksuję. Na koniec wrzucam posiekane orzechy oraz kokosa.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce formuję łyżka okrągłe ciasteczka.
- Najwygodniej jest wyłożyć czubata łyżkę masy na papier i kolistymi ruchami łyżki delikatnie je spłaszczyć.
- Piec w temperaturze 180 st. C przez 10-15 minut. Zdjąć z blaszki, wystudzić na kratce.
Ananas – dlaczego warto go jeść?