Ciasteczka cytrynowe z 4 składników. Nie ma w nich mąki i jajek, a i tak są przepyszne

2023-03-14 12:04

Cytrynowe ciasteczka są chrupiące i idealnie słodkie, a w czasie jedzenia rozpływają się w ustach. Są łatwe do zrobienia, a w ich składzie nie ma mąki pszennej ani jajek. To super pomysł na szybką słodką przekąskę, która zastąpi gotowe słodycze ze sklepu. Oto sprawdzony przepis na obłędne ciasteczka cytrynowe.

ciasteczka cytrynowe

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Ciasteczka cytrynowe bez mąki i jajek to prosty przepis na małe co nieco.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jak zrobić ciasteczka cytrynowe?

Ciasteczka w cytrynowym smaku robi się bardzo prosto. Najpierw należy wymieszać masło z mlekiem skondensowanym, a następnie dodać skrobię kukurydzianą, sok z cytryny oraz skórkę cytrynową. Z powstałego ciasta formuje się kulki, układa na blasze do pieczenia i spłaszcza. Ciasteczka piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. W tym czasie słodki wypiek stanie się puszysty, a brzegi apetycznie się zarumienią.

Przepis na ciasteczka cytrynowe

  • Przepis na tę pyszną słodką przekąskę jest łatwy i sprawdzony. To tylko kilka prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy.
  • Czas przygotowania deseru jest krótki. Ciasteczka robi się w nie więcej niż pół godziny.
  • Na liście składników znajdują się cztery produkty. Do zrobienia ciasteczek potrzebna jest skrobia kukurydziana, mleko skondensowane, sok i skórka cytrynowa oraz masło.
  • Najlepiej użyć świeżo wyciskanego soku z cytryny. Skórka również powinna być świeżo starta. Dzięki temu ciasteczka będą miały przyjemny i orzeźwiający smak i aromat.
    Do ciasta trzeba użyć słodzonego mleka skondensowanego. Z mlekiem o mniejszej zawartości tłuszczu ciasto może być zbyt rzadkie.
  • Masło powinno być miękkie, dlatego należy wcześniej wyjąć je z lodówki.
  • W tym przepisie mąkę pszenną zastąpiła skrobia kukurydziana. To właśnie ten składnik sprawia, że ciasteczka rozpływają się w ustach.

Kiedy podawać ciasteczka cytrynowe?

Domowe ciasteczka z dodatkiem skórki z cytryny to pyszny deser, który jest uniwersalny i sprawdzi się zawsze. Ciasteczka doskonale łączą się kawą i herbatą. To pomysł na słodką przekąskę, która jest alternatywą dla gotowych ciastek w opakowaniach ze sklepu. Można zapakować je do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos lub włożyć dzieciom do śniadaniówki. Ciasteczka cytrynowe to również propozycja na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc.

SKŁADNIKI

  • 3/4 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 60 g miękkiego masła
  • 60 ml słodzonego mleka skondensowanego pełnotłustego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Wlać mleko skondensowane i mieszać za pomocą szpatułki, aż powstanie gładka masa.
  • Wlać sok z cytryny i dodać cytrynową skórką oraz wsypać skrobię kukurydzianą. Dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt klejące, dodać 1 łyżkę skrobi kukurydzianej.
  • Ciasto nabierać łyżką, a następnie formować dłońmi równe kulki i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczyć.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut, aż ciasteczka staną się puszyste, a brzegi zaczną się rumienić.
  • Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia i podawać na deser. Ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...