Ciasteczka cytrynowe z 4 składników. Nie ma w nich mąki i jajek, a i tak są przepyszne
Cytrynowe ciasteczka są chrupiące i idealnie słodkie, a w czasie jedzenia rozpływają się w ustach. Są łatwe do zrobienia, a w ich składzie nie ma mąki pszennej ani jajek. To super pomysł na szybką słodką przekąskę, która zastąpi gotowe słodycze ze sklepu. Oto sprawdzony przepis na obłędne ciasteczka cytrynowe.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jak zrobić ciasteczka cytrynowe?
Ciasteczka w cytrynowym smaku robi się bardzo prosto. Najpierw należy wymieszać masło z mlekiem skondensowanym, a następnie dodać skrobię kukurydzianą, sok z cytryny oraz skórkę cytrynową. Z powstałego ciasta formuje się kulki, układa na blasze do pieczenia i spłaszcza. Ciasteczka piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. W tym czasie słodki wypiek stanie się puszysty, a brzegi apetycznie się zarumienią.
Przepis na ciasteczka cytrynowe
- Przepis na tę pyszną słodką przekąskę jest łatwy i sprawdzony. To tylko kilka prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy.
- Czas przygotowania deseru jest krótki. Ciasteczka robi się w nie więcej niż pół godziny.
- Na liście składników znajdują się cztery produkty. Do zrobienia ciasteczek potrzebna jest skrobia kukurydziana, mleko skondensowane, sok i skórka cytrynowa oraz masło.
- Najlepiej użyć świeżo wyciskanego soku z cytryny. Skórka również powinna być świeżo starta. Dzięki temu ciasteczka będą miały przyjemny i orzeźwiający smak i aromat.
Do ciasta trzeba użyć słodzonego mleka skondensowanego. Z mlekiem o mniejszej zawartości tłuszczu ciasto może być zbyt rzadkie. - Masło powinno być miękkie, dlatego należy wcześniej wyjąć je z lodówki.
- W tym przepisie mąkę pszenną zastąpiła skrobia kukurydziana. To właśnie ten składnik sprawia, że ciasteczka rozpływają się w ustach.
Kiedy podawać ciasteczka cytrynowe?
Domowe ciasteczka z dodatkiem skórki z cytryny to pyszny deser, który jest uniwersalny i sprawdzi się zawsze. Ciasteczka doskonale łączą się kawą i herbatą. To pomysł na słodką przekąskę, która jest alternatywą dla gotowych ciastek w opakowaniach ze sklepu. Można zapakować je do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos lub włożyć dzieciom do śniadaniówki. Ciasteczka cytrynowe to również propozycja na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc.
SKŁADNIKI
- 3/4 szklanki skrobi kukurydzianej
- 60 g miękkiego masła
- 60 ml słodzonego mleka skondensowanego pełnotłustego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Wlać mleko skondensowane i mieszać za pomocą szpatułki, aż powstanie gładka masa.
- Wlać sok z cytryny i dodać cytrynową skórką oraz wsypać skrobię kukurydzianą. Dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt klejące, dodać 1 łyżkę skrobi kukurydzianej.
- Ciasto nabierać łyżką, a następnie formować dłońmi równe kulki i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczyć.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut, aż ciasteczka staną się puszyste, a brzegi zaczną się rumienić.
- Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia i podawać na deser. Ciasteczka można posypać cukrem pudrem.