Ciasteczka cytrynowe z 4 składników. Nie ma w nich mąki i jajek, a i tak są przepyszne

ciasteczka cytrynowe
Autor: Shutterstock Ciasteczka cytrynowe bez mąki i jajek to prosty przepis na małe co nieco.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Cytrynowe ciasteczka są chrupiące i idealnie słodkie, a w czasie jedzenia rozpływają się w ustach. Są łatwe do zrobienia, a w ich składzie nie ma mąki pszennej ani jajek. To super pomysł na szybką słodką przekąskę, która zastąpi gotowe słodycze ze sklepu. Oto sprawdzony przepis na obłędne ciasteczka cytrynowe.

Jak zrobić ciasteczka cytrynowe?

Ciasteczka w cytrynowym smaku robi się bardzo prosto. Najpierw należy wymieszać masło z mlekiem skondensowanym, a następnie dodać skrobię kukurydzianą, sok z cytryny oraz skórkę cytrynową. Z powstałego ciasta formuje się kulki, układa na blasze do pieczenia i spłaszcza. Ciasteczka piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. W tym czasie słodki wypiek stanie się puszysty, a brzegi apetycznie się zarumienią.

Przepis na ciasteczka cytrynowe

  • Przepis na tę pyszną słodką przekąskę jest łatwy i sprawdzony. To tylko kilka prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy.
  • Czas przygotowania deseru jest krótki. Ciasteczka robi się w nie więcej niż pół godziny.
  • Na liście składników znajdują się cztery produkty. Do zrobienia ciasteczek potrzebna jest skrobia kukurydziana, mleko skondensowane, sok i skórka cytrynowa oraz masło.
  • Najlepiej użyć świeżo wyciskanego soku z cytryny. Skórka również powinna być świeżo starta. Dzięki temu ciasteczka będą miały przyjemny i orzeźwiający smak i aromat.
    Do ciasta trzeba użyć słodzonego mleka skondensowanego. Z mlekiem o mniejszej zawartości tłuszczu ciasto może być zbyt rzadkie.
  • Masło powinno być miękkie, dlatego należy wcześniej wyjąć je z lodówki.
  • W tym przepisie mąkę pszenną zastąpiła skrobia kukurydziana. To właśnie ten składnik sprawia, że ciasteczka rozpływają się w ustach.

Kiedy podawać ciasteczka cytrynowe?

Domowe ciasteczka z dodatkiem skórki z cytryny to pyszny deser, który jest uniwersalny i sprawdzi się zawsze. Ciasteczka doskonale łączą się kawą i herbatą. To pomysł na słodką przekąskę, która jest alternatywą dla gotowych ciastek w opakowaniach ze sklepu. Można zapakować je do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos lub włożyć dzieciom do śniadaniówki. Ciasteczka cytrynowe to również propozycja na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc.

SKŁADNIKI

  • 3/4 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 60 g miękkiego masła
  • 60 ml słodzonego mleka skondensowanego pełnotłustego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Wlać mleko skondensowane i mieszać za pomocą szpatułki, aż powstanie gładka masa.
  • Wlać sok z cytryny i dodać cytrynową skórką oraz wsypać skrobię kukurydzianą. Dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt klejące, dodać 1 łyżkę skrobi kukurydzianej.
  • Ciasto nabierać łyżką, a następnie formować dłońmi równe kulki i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczyć.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut, aż ciasteczka staną się puszyste, a brzegi zaczną się rumienić.
  • Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia i podawać na deser. Ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Anna Szulc-Górska
więcej