Ciasteczka budyniowe. Hitowy przepis z 5 składników
Dieta wegetariańska
Proste i szybkie ciasteczka budyniowe smakują pysznie i sprawdzą się na każdą okazję. Są kruche, a w ich smaku wczuwa się waniliową nutę. To pomysł na słodką przekąskę lub deser. Upieczenie domowych ciasteczek budyniowych nie jest skomplikowane. Poznajcie przepis i przekonajcie się sami, jak rewelacyjnie smakują ciasteczka budyniowe.
Ciasteczka budyniowe – składniki
Domowe ciasteczka robi się prosto, a wszystkie składniki są łato dostępne. Można je kupić o każdej porze roku, dlatego ciasteczka można piec na każdą okazję lub bez. Do przygotowania ciasta na ciasteczka potrzebnych jest tylko pięć produktów. Na liście składników znalazły się więc:
- mąka pszenna
- masło
- jajka
- cukier puder
- budyń waniliowy
Jak zrobić ciasteczka budyniowe?
Przepis na ciasteczka budyniowe jest bardzo łatwy. Najpierw należy wymieszać składniki suche, czyli mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Następnie wbija się jajka i dodaje zimne masło. Z tych składników wyrabia się kruche ciasto, które należy schłodzić w lodówce. Z ciasta formuje się wałeczek i kroi na mniejsze kawałki, a następnie rozpłaszcza je w dłoniach. Ciasto można też rozwałkować i za pomocą foremek w różnych kształtach wyroić ciasteczka.
Jak upiec ciasteczka budyniowe?
Surowe ciasteczka budyniowe układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy, ponieważ w czasie pieczenia ciasteczka urosną. Zapobiegnie to ich sklejeniu. Blachę z ciasteczkami budyniowymi wstawia się do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi zaledwie 12 minut. Jeżeli lubicie rumiane ciasteczka, można dopiekać je jeszcze kilka minut.
SKŁADNIKI
- 300 mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier, proszek budyniowy i wymieszać.
- Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wbić jajka. Posiekać, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto wyjąć z lodówki i uformować z niego wałeczek. Pokroić na kawałki o szerokości około 2 cm. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłońmi na płaskie ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 12 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.