Ciasteczka budyniowe. Hitowy przepis z 5 składników

ciasteczka budyniowe
Autor: Shutterstock Jak zrobić proste i szybkie ciasteczka? Wybierzcie ten przepis na ciasteczka budyniowe.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Proste i szybkie ciasteczka budyniowe smakują pysznie i sprawdzą się na każdą okazję. Są kruche, a w ich smaku wczuwa się waniliową nutę. To pomysł na słodką przekąskę lub deser. Upieczenie domowych ciasteczek budyniowych nie jest skomplikowane. Poznajcie przepis i przekonajcie się sami, jak rewelacyjnie smakują ciasteczka budyniowe.

Ciasteczka budyniowe – składniki

Domowe ciasteczka robi się prosto, a wszystkie składniki są łato dostępne. Można je kupić o każdej porze roku, dlatego ciasteczka można piec na każdą okazję lub bez. Do przygotowania ciasta na ciasteczka potrzebnych jest tylko pięć produktów. Na liście składników znalazły się więc:

Jak zrobić ciasteczka budyniowe?

Przepis na ciasteczka budyniowe jest bardzo łatwy. Najpierw należy wymieszać składniki suche, czyli mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Następnie wbija się jajka i dodaje zimne masło. Z tych składników wyrabia się kruche ciasto, które należy schłodzić w lodówce. Z ciasta formuje się wałeczek i kroi na mniejsze kawałki, a następnie rozpłaszcza je w dłoniach. Ciasto można też rozwałkować i za pomocą foremek w różnych kształtach wyroić ciasteczka.

Jak upiec ciasteczka budyniowe?

Surowe ciasteczka budyniowe układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy, ponieważ w czasie pieczenia ciasteczka urosną. Zapobiegnie to ich sklejeniu. Blachę z ciasteczkami budyniowymi wstawia się do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi zaledwie 12 minut. Jeżeli lubicie rumiane ciasteczka, można dopiekać je jeszcze kilka minut.

SKŁADNIKI

  • 300 mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier, proszek budyniowy i wymieszać.
  • Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wbić jajka. Posiekać, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i uformować z niego wałeczek. Pokroić na kawałki o szerokości około 2 cm. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłońmi na płaskie ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 12 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej