Biorę gotowe ciasto, dżem i 2 dodatki. Za tymi ciastkami francuskimi przepada cała moja rodzina

ciastka francuskie z dżemem
Autor: Nelea33/ Shutterstock Te pyszne ciastka zrobisz z gotowego produktu i dżemu. Tylko 20 minut i można się nimi zajadać.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Jeżeli macie ochotę na coś pysznego i szybkiego, koniecznie sprawdźcie ten przepis. Doskonałe pod każdym względem ciastka francuskie, które w środku skrywają owocowy dżem, to idealna słodka przekąska. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a co najważniejsze nie zajmuje długich godzin w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić wyśmienite ciastka francuskie z dżemem.

Co można zrobić z ciasta francuskiego na słodko?

Ciasto francuskie to gotowy i wszechstronny produkt, który zawsze jest w sklepach. Ma dość długi okres przydatności do spożycia, więc warto mieć w domu przynajmniej jedno opakowanie. Z tego rodzaju ciasta można przygotować najróżniejsze słodkie wypieki w dość krótkim czasie. Najlepszym tego przykładem jest ten przepis. Ciastka francuskie wypełnione dżemem to najlepszy deser, który można upiec z tego ciasta. Jako nadzienie można wykorzystać dżem w dowolnym smaku. Sprawdzi się dżem truskawkowy, malinowy, morelowy, brzoskwiniowy czy wiśniowy.

Jak zrobić ciasto francuskie z dżemem?

Przepis na chrupiące ciastka z dodatkiem dżemu jest nie tylko dziecinnie prosty. Wszystkie składniki można kupić w prawie każdym sklepie przez cały rok, a przygotowanie jest błyskawiczne. Zajmuje tylko 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Warto pamiętać, aby opakowanie ciasta francuskiego wcześniej wyjąć z lodówki. Dzięki temu łatwiej jest je rozwinąć, a w czasie pieczenia nie popęka.

Jak więc upiec pyszne domowe ciastka francuskie wzbogacone dżemem? Przepis składa się z kilku banalnie łatwych kroków. To świetny przepis dla zapracowanych, leniwych i początkujących.

  • 1. krok – wymieszanie dżemu z mąką ziemniaczaną
  • 2. krok – pokrojenie ciasta francuskiego
  • 3. krok – nałożenie dżemu i uformowanie ciastek
  • 4. krok – upieczenie ciastek francuskich z dżemem w piekarniku

Jak podawać ciastka francuskie z dżemem?

Ciastka francuskie z dżemem to prosta, ale efektowna słodka przekąska lub oryginalny deser. Można je też zabrać ze sobą do pracy i dać dzieciom do szkoły. Idealnie zastąpią gotowe produkty ze sklepu jak wafelki czy batoniki. Ciastka można oprószyć cukrem pudrem lub podać ze świeżymi owocami. W wersji na bogato sprawdzi się bita śmietana lub domowe lody. Domowe ciastka francuskie z dżemem są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g dżemu owocowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dżem przełożyć do miseczki i wsypać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.
  • Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 równych kawałków w kształcie prostokąta.
  • Każdy prostokąt złożyć na pół. Jedną stronę naciąć w kilku miejscach.
  • Na stronę bez nacięć nałożyć porcje dżemu, złożyć i zlepić. Brzegi można docisnąć widelcem, aby powstały wzorki.
  • Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...