Biorę ciasto francuskie i twaróg. Te chrupiące ciastka to strzał w dziesiątkę

ciastka francuskie z twarogiem
Autor: Shutterstock Na ciasto francuskie nałóż serowe nadzienie. Te pyszne ciastka zrobisz w kilka minut.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Co można szybko zrobić z ciasta francuskiego na słodko? Rozwiązanie tego kulinarnego dylematu znajdziecie w tym przepisie. Doskonałe ciasteczka z ciasta francuskiego wypełnione serowym nadzieniem to strzał w dziesiątkę. Są idealnie słodkie, chrupiące i rozpływają się w ustach. Poznajcie prosty przepis na szybkie ciasteczka francuskie z twarogiem.

Co zrobić z ciasta francuskiego i twarogu?

Najlepszym rozwiązaniem jest upieczenie domowych ciastek z ciasta francuskiego, w których środku skrywa się słodkie nadzienie serowe. Aby zrobić ten wyborny deser w domowych warunkach, potrzebne są proste i łatwo dostępne składniki. Są w sklepach przez cały rok, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy.

Lista niezbędnych produktów obejmuje takie artykuły spożywcze jak:

  • gotowe ciasto francuskie
  • ser twarogowy półtłusty
  • cukier – zwykły, puder i z wanilią
  • żółtka
  • mleko

Jak zrobić ciasteczka z ciasta francuskiego z serem?

Chrupiące ciasteczka przygotowane z ciasta francuskiego wypełnione słodkim serowym nadzieniem są nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe do samodzielnego upieczenia. To błyskawiczny przepis na zachwycające domowe ciastka. Wykorzystując gotowe ciasto francuskie, znacznie skraca się czas przygotowania tych wybornych ciasteczek. Ciasto francuskie warto wcześniej wyjąć z lodówki, aby łatwej je rozwinąć i pokroić na porcje.

Jak upiec domowe ciastka z ciasta francuskiego z dodatkiem nadzienia z twarogu? Z tym przepisem zawsze się udają i smakują obłędnie.

  • 1. krok – przygotowanie serowego nadzienia z twarogu
  • 2. krok – pokrojenie ciasta francuskiego na kwadraty
  • 3. krok – nałożenie na ciasto francuskie nadzienia i złożenie na pół
  • 4. krok – posmarowanie ciastek żółtkiem z mlekiem i posypanie cukrem
  • 5. krok – upieczenie ciasteczek francuskich z serem w piekarniku

Jak podawać ciasteczka z ciasta francuskiego z serem?

Pełne smaku i przyjemnie chrupiące francuskie ciastka z twarogowym nadzieniem to pomysł na deser. Robi się je szybko z prostych produktów, więc można je upiec nawet w ostatniej chwili tuż przed przyjściem gości. Ciastka z ciasta francuskiego idealnie zastąpią drożdżówki, które wymagają o wiele więcej pracy i czasu. Sprawdzą się też jako jedzenie na wynos. Można je zabrać do pracy i zapakować dzieciom do śniadaniówek.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 40 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Wsypać cukier puder i cukier z wanilią. Dodać żółtko. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na tej samej wielkości kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę twarogowego nadzienia. Złożyć w trójkąty, zlepiając brzegi.
  • Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i posypać cukrem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej