Biorę ciasto francuskie i twaróg. Te chrupiące ciastka to strzał w dziesiątkę
Dieta wegetariańska
Co można szybko zrobić z ciasta francuskiego na słodko? Rozwiązanie tego kulinarnego dylematu znajdziecie w tym przepisie. Doskonałe ciasteczka z ciasta francuskiego wypełnione serowym nadzieniem to strzał w dziesiątkę. Są idealnie słodkie, chrupiące i rozpływają się w ustach. Poznajcie prosty przepis na szybkie ciasteczka francuskie z twarogiem.
Co zrobić z ciasta francuskiego i twarogu?
Najlepszym rozwiązaniem jest upieczenie domowych ciastek z ciasta francuskiego, w których środku skrywa się słodkie nadzienie serowe. Aby zrobić ten wyborny deser w domowych warunkach, potrzebne są proste i łatwo dostępne składniki. Są w sklepach przez cały rok, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy.
Lista niezbędnych produktów obejmuje takie artykuły spożywcze jak:
- gotowe ciasto francuskie
- ser twarogowy półtłusty
- cukier – zwykły, puder i z wanilią
- żółtka
- mleko
Jak zrobić ciasteczka z ciasta francuskiego z serem?
Chrupiące ciasteczka przygotowane z ciasta francuskiego wypełnione słodkim serowym nadzieniem są nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe do samodzielnego upieczenia. To błyskawiczny przepis na zachwycające domowe ciastka. Wykorzystując gotowe ciasto francuskie, znacznie skraca się czas przygotowania tych wybornych ciasteczek. Ciasto francuskie warto wcześniej wyjąć z lodówki, aby łatwej je rozwinąć i pokroić na porcje.
Jak upiec domowe ciastka z ciasta francuskiego z dodatkiem nadzienia z twarogu? Z tym przepisem zawsze się udają i smakują obłędnie.
- 1. krok – przygotowanie serowego nadzienia z twarogu
- 2. krok – pokrojenie ciasta francuskiego na kwadraty
- 3. krok – nałożenie na ciasto francuskie nadzienia i złożenie na pół
- 4. krok – posmarowanie ciastek żółtkiem z mlekiem i posypanie cukrem
- 5. krok – upieczenie ciasteczek francuskich z serem w piekarniku
Jak podawać ciasteczka z ciasta francuskiego z serem?
Pełne smaku i przyjemnie chrupiące francuskie ciastka z twarogowym nadzieniem to pomysł na deser. Robi się je szybko z prostych produktów, więc można je upiec nawet w ostatniej chwili tuż przed przyjściem gości. Ciastka z ciasta francuskiego idealnie zastąpią drożdżówki, które wymagają o wiele więcej pracy i czasu. Sprawdzą się też jako jedzenie na wynos. Można je zabrać do pracy i zapakować dzieciom do śniadaniówek.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g twarogu półtłustego
- 40 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
dodatkowo:- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Wsypać cukier puder i cukier z wanilią. Dodać żółtko. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na tej samej wielkości kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę twarogowego nadzienia. Złożyć w trójkąty, zlepiając brzegi.
- Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i posypać cukrem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut, aż zaczną się rumienić.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.