Biorę 5 składników i piekę wyborne ciasteczka mleczne. Są idealne na co dzień i od święta
Dieta wegetariańska
Domowe ciastka to najlepszy deser. Pyszne i idealnie kruche ciasteczka mleczne to wyjątkowy smakołyk. Robi się je szybko z pięciu prostych produktów, a efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Są doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty. Przekonajcie się sami i sprawdźcie, jak zrobić ciasteczka mleczne w domu.
Z czego zrobić ciasteczka mleczne?
Idealnie kruche i w sam raz słodkie ciasteczka mleczne można łatwo i szybko zrobić w domowych warunkach. Wystarczy pięć produktów, które można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Lista niezbędnych składników jest więc krótka. Być może wszystkie produkty macie w domu i wyjście na zakupy nie będzie konieczne.
Co jest potrzebne, aby upiec obłędne domowe ciasteczka mleczne? Na liście składników nie ma jajek, sztucznych aromatów, ani nawet proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej. Aby upiec te wyjątkowe ciasteczka, należy zaopatrzyć się w takie składniki jak:
- mąka pszenna
- mleko w proszku
- cukier puder
- masło
- śmietanka o zawartości tłuszczu 36 proc.
Jak zrobić ciasteczka mleczne?
Przepis na pyszne domowe ciasteczka mleczne jest prosty i szybki. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, uformować ciasteczka i schłodzić w lodówce. Po pół godzinie spędzonej w chłodzie, można je upiec. Przyda się mikser, rękaw cukierniczy oraz blacha do pieczenia.
Jak więc upiec blaszkę domowych ciasteczek mlecznych? Według tego sprawdzonego przepisu ciasteczka robi się naprawdę prosto i bez zbędnych komplikacji.
- 1. krok – utarcie masła z cukrem pudrem
- 2. krok – połączenie masy z mlekiem w proszku i śmietanką
- 3. krok – wymieszanie składników z mąką pszenną
- 4. krok – przełożenie ciasta do rękawa cukierniczego i uformowanie ciasteczek
- 5. krok – schłodzenie ciasteczek mlecznych w lodówce
- 6. krok – upieczenie ciasteczek mlecznych w piekarniku
Jak podawać ciasteczka mleczne?
Pełne smaku ciasteczka mleczne to perfekcyjny deser. Sprawdzą się zawsze i będą smakować każdemu. To pomysł na coś słodkiego po obiedzie lub małe co nieco do kawy czy herbaty. Ciasteczka mleczne można zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. To smaczna słodka przekąska dla dzieci. Mleczne ciasteczka świetnie zastąpią gotowce ze sklepu, które często zawierają konserwanty i ulepszacze smaku.
Upieczone i ostudzone ciasteczka mleczne należy przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku lub większym słoiku. Dzięki temu zachowają świeżość i smak przez kilka dni. Gotowe mleczne ciasteczka można udekorować cytrynowym lukrem lub polewą czekoladową.
SKŁADNIKI
- 320 g mąki pszennej
- 220 g miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
- 100 ml śmietany 36%
- 50 g mleka w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło przełożyć do misy miksera i wsypać cukier puder. Utrzeć na jasną i puszystą masę.
- Wlać śmietanę. Wsypać mleko w proszku i wymieszać.
- Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i tworzyć okrągłe ciasteczka.
- Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Schłodzone ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 25 minut.
- Wyjąć i odstawiać do ostygnięcia. Następnie przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika na ciasteczka.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę w ciągu dnia.