Bez mąki, nabiału i masy kalorii. Te ciasteczka to idealny wybór nie tylko na diecie

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszne, zdrowe i bogate w białko. To ciasteczka z ciecierzycy nie zawierają w sobie mąki ani nabiału a są wspaniałym pomysłem na słodką przekąskę. Przygotujemy je w kilka chwil bez dużej ilości składników ani czasu. Jeśli szukasz pomysłu na zdrową i smaczną przekąskę, ta sprawdzi się idealnie.
Słodycze bez wyrzutów sumienia. Te ciasteczka zrobią furorę
Słodycze bez wyrzutów sumienia. Te przepyszne ciasteczka z ciecierzycy to wspaniały pomysł na słodką przekąskę, która przy okazji jest wypakowana wartościami odżywczymi. Nie musimy całkowicie rezygnować ze słodkości, po prostu musimy wybierać mądrzej.
Cieciorka jest tu idealną alternatywą dla mąki. Dzięki niej ciasteczka mają niższy indeks glikemiczny niż inne wypieki, a przy okazji są naturalnie bezglutenowe. Co więcej, cieciorka jest pełna błonnika i białka roślinnego, dzięki czemu nasze ciasteczka są niesamowicie sycące.
Masło orzechowe to idealny zamiennik dla masła, którego używa się zazwyczaj w ciasteczkach. Przy okazji jest ono pełne białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Miód i syrop klonowy to naturalny słodzik, dzięki czemu nie musimy sięgać po biały cukier.
Przygotowanie tych ciasteczek zajmie nam kilka minut. Ciasteczka wychodzą delikatne, miękkie i lekko wilgotne w środku. Nie musimy się też przejmować smakiem. Ciecierzyca jest tu niemal niewyczuwalna. Zamiast tego będziemy, czyli masło orzechowe i czekoladę.
SKŁADNIKI
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- garść gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
- Ciecierzycę odsączamy i dokładnie płuczemy.
- W blenderze miksujemy cieciorkę, masło orzechowe, miód, proszek do pieczenia, wanilię i sól.
- Kiedy powstanie gładka masa, dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy łyżką.
- Formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 15 minut.
- Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.