Bez mąki i białego cukru, a smakują jak z najlepszej cukierni. Te fit muffinki zachwycają smakiem
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy da się zrobić babeczki bez mąki? Oczywiście, że można zrobić obłędne muffinki bez mąki. Najlepszym tego potwierdzeniem jest ten prosty przepis. Pyszne dietetyczne muffinki z dodatkiem borówek amerykańskich są łatwe i szybkie. To idealnie słodki deser prawie bez kalorii, który świetnie pasuje do kawy. Zobaczcie, jak zrobić dietetyczne muffinki bez mąki, które zachwycą pod każdym względem.
Z czego robi się dietetyczne muffinki?
W tym sprawdzonym przepisie obłędne fit muffinki robi się ze składników, które wyróżniają się niską zawartością węglowodanów. Dlatego bez obaw i wyrzutów sumienia można je wcinać podczas diety odchudzającej. Na liście składników na próżno szukać mąki pszennej i białego cukru. Te dwa produkty zostały zastąpione mniej kalorycznymi zamiennikami.
Co więc jest potrzebne, aby upiec w domu pyszne i lekkie jak chmurka fit muffinki? Do przygotowania ciasta używa się takich składników jak:
- jogurt grecki
- błonnik bambusowy
- borówki amerykańskie
- odżywka białkowa
- słodzik – erytrytol lub ksylitol
- jajka
- olej kokosowy
- proszek do pieczenia
Jak zrobić dietetyczne muffinki?
Przepis na fit muffinki wzbogacone borówkami amerykańskimi nie jest trudny. Dzięki temu, że został podzielony na poszczególne kroki, przygotowanie ciasta jest bardzo łatwe i nie zabiera czasu. W sumie czas zrobienia ciasta na muffinki i upieczenie ich w piekarniku nie powinien przekroczyć 45 minut.
Jak więc upiec pyszne dietetyczne muffinki z dodatkiem słodkich borówek amerykańskich? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe i błyskawiczne.
- 1. krok – przygotowanie ciasta na muffinki
- 2. krok – przelania ciasta do formy na muffinki wyłożonej papilotkami
- 3. krok – upieczenie muffinek w piekarniku
Jak podawać dietetyczne muffinki?
Obłędnie lekkie muffinki z borówkami amerykańskimi to propozycja na dietetyczny deser prawie bez kalorii. Dzięki temu, że robi się je z produktów ubogich w węglowodany, można jeść je nawet podczas diety odchudzającej. Pysznie smakują z aromatyczną kawą i owocową herbatą. Muffinki z borówkami amerykańskimi sprawdzą się też jako słodka przekąska, która zastąpi pełne cukru gotowe przysmaki ze sklepu.
SKŁADNIKI
- 60 jogurtu greckiego
- 25 g błonnika bambusowego
- 10 g odżywki białkowej
- 2 jajka
- 2 łyżki słodzika
- 2 łyżki borówek amerykańskich
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wbić jajka i wlać jogurt grecki. Wsypać odżywkę białkową, błonnik bambusowy, słodzik i proszek do pieczenia. Wlać olej kokosowy. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Na wierzchu ułożyć borówki, wciskając je w ciasto.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia.