Bez białego cukru, a smakują jak z najlepszej cukierni. Te domowe kokosanki zrobisz w kilka minut

kokosanki bez cukru
Autor: Shutterstock Tylko 4 składniki i 10 minut pracy. Te domowe kokosanki bez cukru smakują obłędnie.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kokosanki były niegdyś bardzo popularnymi ciasteczkami. Z czasem zapomniane dziś dumnie wracają na nasze stoły. Ten przepis nieco różni się od tradycyjnej receptur. Przygotowane według niego kokosanki nie zawierają białego cukru i mąki pszennej. Bez wyrzutów sumienia można je jeść na diecie. Oto prosty i błyskawiczny przepis na obłędne fit kokosanki z 4 składników.

Co zamiast cukru do kokosanek?

Kokosanki są pyszne, ale te gotowe ze sklepu zawierają mnóstwo cukru i substancji, które niekoniecznie są zdrowe i bezpieczne. Rozpływające się w ustach kokosanki łatwo i szybko można zrobić samodzielnie. Domowe ciasteczka kokosowe upieczone według tego przepisu składają się tylko z czterech produktów. Nie zawierają mąki pszennej, ani białego cukru. Zamiast niego wykorzystuje się zamiennik, czyli słodzik. Idealnie sprawdzi się erytrytol lub ksylitol. To zdrowsze alternatywy dla białego cukru. Ciasteczka są tak samo słodkie, ale mają o wiele mniej kalorii.

Z czego zrobić kokosanki bez cukru i mąki?

Pyszne i aromatyczne kokosanki przygotowane według tego fit przepisu robi się z czterech składników. Do masy kokosowej potrzebne są tylko trzy produkty, czyli jajka, wiórki kokosowe i słodzik. Do dekoracji ciasteczek potrzebna jest gorzka czekolada. Składniki są dostępne przez cały rok, więc pyszne ciasteczka kokosowe można piec na okrągło.

Wszystkie produkty, które niezbędne są do przygotowania dietetycznych kokosanek, wykazują prozdrowotne właściwości. Są bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Bezcukrowe kokosanki są więc dobrym źródłem błonnika, białka i antyoksydantów zwalczających wolne rodniki. Ciasteczka są idealną słodką przekąską na diecie odchudzającej.

Jak zrobić kokosanki fit?

Przepis na domowe kokosanki bez cukru jest bardzo łatwy. Nie wymaga też długich godzin w kuchni. Do przygotowania masy kokosowej na ciasteczka przyda się większa miska, mikser i łopatka. Masę można nakładać na blachę do pieczenia za pomocą łyżki lub wykorzystać rękaw cukierniczy, który nada ciasteczkom ładny kształt.

Jak więc upiec obłędne kokosanki, które nie zawierają cukru i mąki pszennej? Przepis jest prosty, szybki i sprawdzony. Został podzielony na poszczególne kroki, które nikomu nie sprawią problemów.

  • 1. krok – utarcie żółtek ze słodzikiem i wymieszanie z wiórkami kokosowymi
  • 2. krok – ubicie białek na sztywno i połączenie ich z masą kokosową
  • 3. krok – uformowanie kokosanek i upieczenie ich w piekarniku
  • 4. krok – udekorowanie kokosanek polewą z gorzkiej czekolady

SKŁADNIKI

  • 140 g wiórków kokosowych
  • 70 g słodzika (erytrytolu lub ksylitolu)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka utrzeć ze słodzikiem. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą kokosową.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego formować okrągłe ciasteczka, zachowując między nimi odstępy.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i skropić nią ciasteczka. Odstawić do całkowitego zastygnięcia czekolady.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej