Bananowe purèe mieszam z 4 składnikami. Te zdrowe ciasteczka robię w 30 minut

ciasteczka bananowe z orzechami
Autor: Shutterstock Szybkie ciasteczka upieczesz z bananów i tych składników. Są łatwe, pyszne i mega zdrowe.
łatwy
15 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z płatków owsianych i banana? Najlepszym pomysłem na wykorzystanie tych dwóch składników są szybkie i zdrowe ciasteczka. Wzbogacone orzechami stanowią doskonałą słodką przekąskę, która dostarczy witamin i minerałów. Oto prosty i szybki przepis na pyszne ciasteczka bananowe z orzechami.

Ciasteczka bananowe z orzechami – składniki

Do przygotowania całej blachy wybornych domowych ciasteczek potrzebne są składniki, które są skarbnicą prozdrowotnych substancji. Ich zaletą jest także to, że można je kupić przez cały rok nawet w małych sklepach osiedlowych. Na liście składników nie ma białego cukru, ani nawet jego zamienników. Cała słodycz pochodzi z dojrzałych bananów, które idealnie sprawdzają się w słodkich wypiekach.

Aby upiec pyszne chrupiące ciasteczka, należy zaopatrzyć się w pięć produktów. Lista składników jest krótka i obejmuje tylko pięć artykułów spożywczych. Co więc jest niezbędne do przygotowania doskonałych i zdrowych ciasteczek bananowych?

Jak zrobić ciasteczka bananowe z orzechami?

Przepis na wyborne domowe ciasteczka przygotowane z bananów, płatków owsianych i orzechów jest prosty i szybki. Czynności nie są skomplikowane, a czas przygotowania nie powinien przekroczyć kwadransa. Tyle samo zajmuje upieczenie ciasteczek bananowo-orzechowych w piekarniku.

Jak więc upiec zdrowe i bezcukrowe ciasteczka z bananów i orzechów? To łatwe i błyskawiczne zadanie. Nawet ci, którzy nie mają wprawy w robieniu tego typu słodkich przekąsek, poradzą sobie na piątkę z plusem.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – połączenie purèe bananowego z masłem orzechowym
  • 3. krok – wymieszanie składników suchych z mokrymi
  • 4. krok – uformowanie ciasteczek bananowych
  • 5. krok – upieczenie ciasteczek bananowych w piekarniku

Jak podawać ciasteczka bananowe?

Pyszne i pełne zdrowia ciasteczka bananowe z dodatkiem orzechów to pomysł na słodką przekąskę bez cukru. Idealnie sprawdzą się na deser. Można zabrać je ze sobą do pracy i zapakować dzieciom do śniadaniówki. Sprawdzą się na diecie odchudzającej. Oczywiście należy jeść je z umiarem. Dodadzą energii i dostarczą niezbędnych składników odżywczych.

To podstawowy przepis na ciasteczka bananowe z dodatkiem orzechów. Recepturę można modyfikować i dodawać inne składniki, które wzbogacą ich smak. Sprawdzi się drobno posiekana gorzka czekolada, siemię lniane, płatki migdałowe czy suszone owoce. Ciasteczka z bananów pysznie smakują z rodzynkami, żurawiną czy morelami.

SKŁADNIKI

  • 3 banany
  • 60 g płatków owsianych
  • 3 łyżki posiekanych ulubionych orzechów
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane wymieszać z posiekanymi orzechami i proszkiem do pieczenia.
  • Banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem na purèe.
  • Dodać masło orzechowe i wymieszać.
  • Wsypać suche składniki i wymieszać.
  • Z masy uformować okrągłe ciasteczka. Ułożyć na je blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser i jako słodką i zdrową przekąskę między posiłkami.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej