Bananowe purèe mieszam z 4 składnikami. Te zdrowe ciasteczka robię w 30 minut
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z płatków owsianych i banana? Najlepszym pomysłem na wykorzystanie tych dwóch składników są szybkie i zdrowe ciasteczka. Wzbogacone orzechami stanowią doskonałą słodką przekąskę, która dostarczy witamin i minerałów. Oto prosty i szybki przepis na pyszne ciasteczka bananowe z orzechami.
Ciasteczka bananowe z orzechami – składniki
Do przygotowania całej blachy wybornych domowych ciasteczek potrzebne są składniki, które są skarbnicą prozdrowotnych substancji. Ich zaletą jest także to, że można je kupić przez cały rok nawet w małych sklepach osiedlowych. Na liście składników nie ma białego cukru, ani nawet jego zamienników. Cała słodycz pochodzi z dojrzałych bananów, które idealnie sprawdzają się w słodkich wypiekach.
Aby upiec pyszne chrupiące ciasteczka, należy zaopatrzyć się w pięć produktów. Lista składników jest krótka i obejmuje tylko pięć artykułów spożywczych. Co więc jest niezbędne do przygotowania doskonałych i zdrowych ciasteczek bananowych?
- płatki owsiane
- banany
- masło orzechowe
- ulubione orzechy
- proszek do pieczenia
Jak zrobić ciasteczka bananowe z orzechami?
Przepis na wyborne domowe ciasteczka przygotowane z bananów, płatków owsianych i orzechów jest prosty i szybki. Czynności nie są skomplikowane, a czas przygotowania nie powinien przekroczyć kwadransa. Tyle samo zajmuje upieczenie ciasteczek bananowo-orzechowych w piekarniku.
Jak więc upiec zdrowe i bezcukrowe ciasteczka z bananów i orzechów? To łatwe i błyskawiczne zadanie. Nawet ci, którzy nie mają wprawy w robieniu tego typu słodkich przekąsek, poradzą sobie na piątkę z plusem.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – połączenie purèe bananowego z masłem orzechowym
- 3. krok – wymieszanie składników suchych z mokrymi
- 4. krok – uformowanie ciasteczek bananowych
- 5. krok – upieczenie ciasteczek bananowych w piekarniku
Jak podawać ciasteczka bananowe?
Pyszne i pełne zdrowia ciasteczka bananowe z dodatkiem orzechów to pomysł na słodką przekąskę bez cukru. Idealnie sprawdzą się na deser. Można zabrać je ze sobą do pracy i zapakować dzieciom do śniadaniówki. Sprawdzą się na diecie odchudzającej. Oczywiście należy jeść je z umiarem. Dodadzą energii i dostarczą niezbędnych składników odżywczych.
To podstawowy przepis na ciasteczka bananowe z dodatkiem orzechów. Recepturę można modyfikować i dodawać inne składniki, które wzbogacą ich smak. Sprawdzi się drobno posiekana gorzka czekolada, siemię lniane, płatki migdałowe czy suszone owoce. Ciasteczka z bananów pysznie smakują z rodzynkami, żurawiną czy morelami.
SKŁADNIKI
- 3 banany
- 60 g płatków owsianych
- 3 łyżki posiekanych ulubionych orzechów
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane wymieszać z posiekanymi orzechami i proszkiem do pieczenia.
- Banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem na purèe.
- Dodać masło orzechowe i wymieszać.
- Wsypać suche składniki i wymieszać.
- Z masy uformować okrągłe ciasteczka. Ułożyć na je blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż zaczną się rumienić.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser i jako słodką i zdrową przekąskę między posiłkami.