Baletki z makiem - przepis na pyszne ciasteczka z dzieciństwa

2021-03-29
Baletki
Autor: Shutterstock Baletki to pyszne ciasteczka z makiem i marmoladą.
średni
40 min
4

Ciasteczka baletki - wszyscy pamiętamy ich smak z dzieciństwa. Nazywane też maczkami lub bitkami zawsze przygotowane tak samo - miękkie i jednocześnie kruche ciasteczka połączone warstwą marmolady i obficie obsypane makiem. Podajemy dziś sprawdzony przepis na baletki.

Zobacz też: Ciastka z dziurką: przepis Ewy Wachowicz, Amoniaczki - kruche ciasteczka z dzieciństwa w PRL, Wuzetka: słodki symbol Warszawy

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • po 25 g mąki pszennej i krupczatki
  • 40 g cukru
  • sól
  • mak
  • marmolada do przełożenia
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka jajek ubijamy na nie bardzo sztywną pianę, następnie cały czas ubijając dodajemy porcjami cukier (jak na bezę).
  • Następnie nie przerywając miksowania dodajemy żółtka, również pojedynczo.
  • Mąkę przesiewamy do masy i delikatnie mieszamy składniki łyżką lub szpatułką (nie mikserem.
  • Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na nią niewielkie (2 cm średnicy) ciasteczka, zachowując przynajmniej 1-centymetrowe odstępy.
  • Ciasteczka posypujemy makiem i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  • Pieczemy ok 7 minut, a następnie wyjmujemy z pieca i pozostawiamy na blaszce do ostygnięcia.
  • Zimne ciasteczka łączymy ze sobą za pomocą marmolady.