Baletki z makiem - przepis na pyszne ciasteczka z dzieciństwa
2021-03-29
średni
40 min
4
Ciasteczka baletki - wszyscy pamiętamy ich smak z dzieciństwa. Nazywane też maczkami lub bitkami zawsze przygotowane tak samo - miękkie i jednocześnie kruche ciasteczka połączone warstwą marmolady i obficie obsypane makiem. Podajemy dziś sprawdzony przepis na baletki.
Zobacz też: Ciastka z dziurką: przepis Ewy Wachowicz, Amoniaczki - kruche ciasteczka z dzieciństwa w PRL, Wuzetka: słodki symbol Warszawy
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- po 25 g mąki pszennej i krupczatki
- 40 g cukru
- sól
- mak
- marmolada do przełożenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka jajek ubijamy na nie bardzo sztywną pianę, następnie cały czas ubijając dodajemy porcjami cukier (jak na bezę).
- Następnie nie przerywając miksowania dodajemy żółtka, również pojedynczo.
- Mąkę przesiewamy do masy i delikatnie mieszamy składniki łyżką lub szpatułką (nie mikserem.
- Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na nią niewielkie (2 cm średnicy) ciasteczka, zachowując przynajmniej 1-centymetrowe odstępy.
- Ciasteczka posypujemy makiem i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Pieczemy ok 7 minut, a następnie wyjmujemy z pieca i pozostawiamy na blaszce do ostygnięcia.
- Zimne ciasteczka łączymy ze sobą za pomocą marmolady.